NEOBIČNA VOŽNJA

Kao prije 100 godina: Jakub i Mersada u kočiji prošli kroz Goražde, građani ih pozdravljali osmijesima

Ovo je ćeif, ali i izraz moje ljubavi prema mom gradu, umjetnosti i kulturi

Piše: Al. B. / Avaz.ba

9.9.2019

Atrakcija u Goraždu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Nevjerica i zbunjenost, a potom osmijesi i pozdravi pratili su prvu vožnju kočije kroz Goražde nakon više od stotinu godina. Bračni par Jakub i Mersada Hubjer mahali su sugrađanima, neobičnom vožnjom povremeno usporavajući saobraćaj, zbog čega se niko nije ljutio. 

- Ovo je kočija koja je vlasništvo mog prijatelja. On je kupio na Borikama. Nekada je pripadala Džemalu Bijediću rahmetli, čija je vikendica kod Rogatice tokom rata devastirana. Mnogo dijelova morao sam uraditi iznova, uradio sam i neke detalje da izgleda kao kraljevska kočija i sada je mnogo jača, od boljeg materijala nego što je bila – kazao nam je Hubjer.

Jakub je bio vrhunski majstor u nekadašnjoj tvornici žice, ali i izuzetan umjetnik. Skulptor koji živi na dvije adrese, u Danskoj i u BiH, na svom imanju u Hubjerima postepeno stvara galeriju na otvorenom, a njegovi radovi izlagani su u nekoliko zemalja Evrope. 

- Ovo je ćeif, ali i izraz moje ljubavi prema mom gradu, umjetnosti i kulturi. Kad sam uzeo da je radim, rekao sam da ću se, kad je završim, provozati kroz Goražde, jer posljednjih 100-150 godina kočija sa zapregom nije prošla ovim gradom. Ovoj čaršiji je potrebno malo sadržaja. Mali je ovo grad i fali mu mnogo stvari što se tiče kulture – dodaje Hubjer.

Bez Edhema Baruta, ponosnog vlasnika konja u zaprezi, vožnja ne bi bila moguća. Jakubova supruga Mersada kaže da je ovo zanimljiva najava važnog jubileja, 40. godišnjice sretnog braka. 

– Iza nas je naših troje zlatne djece, a nadamo se da će uskoro biti i unuče jedno – s osmijehom priča Mersada.

Nakon što je prošla kroz Goražde, kočija će biti transportirana do vlasnika, preduzeća „Heim – Meih“ iz Međeđe kod Višegrada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.