ZANIMLJIVOSTI

Fekalije u Jadranu vide se iz svemira

Svaki dan po nekoliko prijava zagađenja

Fekalije u Jadranu. Arhiv

Al. H. / Avaz.ba

9.9.2019

Zagađenje Jadrana fekalijama poprimilo je takve razmjere da je nedavno u Istri zabilježeno čak i na snimkama iz svemira.  

Naime, stručnjaci se slažu da mrlje koje se vide na satelitskim snimcima Google Mapsa u području nedaleko od kanalizacijskog ispusta kod Istre (Hrvatska) najvjerojatnije potječu od fekalija. 

Govna plutaju prema Nacionalnom parku Brijuni.

One se vide na području u Istri. Problem je posebno alarmantan jer se navodno šire prema Nacionalnom parku Brijuni.  

Pročelnik Ureda gradonačelnika Vodnjana Filip Macan za Index je objasnio da sistem odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području Grada Vodnjan-Dignano upravlja javno trgovačko društvo Pragrande d.o.o., uputivši nas na njih.   

Također je istaknuo da se taj sistem odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda ne koristi isključivo za potrebe korisnika s područja Grada Vodnjan-Dignano, već i za šire područje koje teritorijalno obuhvaća područje naselja Štinjan grada Pule, Grada Vodnjan-Dignano te Općine Fažana. 

Odgovorna kompanija: Problem potiče iz 1980-ih

Iz uprave Pragrandea objasnili su nam da problem nije ni njihov, nego da dolazi iz zastarjelog sistema iz 1980-ih.

-Postojeći uređaj za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Peroj nalazi se sjeverno od naselja Peroj i cca 300 m od mora. Pročišćava otpadne vode aglomeracije Pula sjever koja obuhvata područje Grada Vodnjana, Općine Fažana i sjevernog dijela Grada Pule (naselje Štinjan). 

Uređaj s jednim ispustom izgrađen je i pušten u pogon krajem osamdesetih godina prošlog vijeka. Otpadne vode ispuštaju se u more putem podmorskog ispusta dužine L=594 m na dubinu H=-12 m. Postojeći UPOV i ispust izgrađeni su za potrebe vremena kada su projektirani u skladu s ondašnjim standardima. Shodno Zakonu o vodama, za ispuštanje otpadnih voda potrebna je vodopravna dozvola koja se periodično obnavlja te je izdaju Hrvatske vode. UPOV Peroj, kao i cijeli sistem Pula sjever, ima važeću vodopravnu dozvolu po kojoj funkcioniše do 31. 12. 2023. godine", tumače u Pragrandeu.  


Fekalije u Jadranu. PrintScreen

Najavljuju da će sljedeće godine početi izgradnja novog sistema koji bi trebao biti kvalitetnije rješenje.

Za EU projekt aglomeracije Pula sjever izrađena je studijska i projektna dokumentacija 'Poboljšanje sustava vodoopskrbe te odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda' za apliciranje na EU fondove. Pri nadležnim tijelima u tijeku je postupak pregleda dokumentacije te se u narednom razdoblju očekuje prihvaćanje i zaključenje ugovora o sufinansiranju izgradnje od strane EU fondova. EU projektom, pored proširenja i rekonstrukcije kanalizacijske mreže, predviđena je izgradnja uređaja drugog stupnja pročišćavanja otpadnih voda. UPOV će biti kapaciteta 42.000 ES s podmorskim ispustom duljine 2.000 m, na dubini od 30 m s difuzorom dunjine 200 m", tvrde u kompaniji.

Na našu molbu da reaguju na komentare nekih profesionalnih ronilaca koji tvrde da bi problem mogao biti u tome što postavljanje jednog metra cijevi na dubinu od 50 metara košta oko 1000 eura, nismo dobili nikakav odgovor.

Zagađenje fekalijama nije slučajnost, nego masovna pojava

Inženjer turizma Alan Šavar, porijeklom iz grada Paga, koji živi u Švicarskoj, administrator FB grupe “Pažani izvan Paga”, dostavio nam je video koji pokazuje kako problem ispusta kanalizacije izgleda u Pagu.

Svaki dan po nekoliko prijava zagađenja

"Ovo što je snimljeno iz svemira samo je jedan od nebrojenih sličnih slučajeva. Na Korčuli su slična onečišćenja redovna pojava. Na Pagu kanalizacija izlazi u more bez problema", kaže Gašpar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.