ČUDO

Nevjerovatan slučaj u Kini: Iznenada oživjela abortirana beba

Hu i njen suprug tužili su bolnicu u Pekingu 2017. godine

Ilustracija. Printscreen

I. Š. / Avaz.ba

20.9.2019

U Kini se desio čudan slučaj kada je žena abortirala u 34. sedmici, nakon čega je beba iznenada oživjela i počela plakati. 

Kineskinja Hu, koja je bila u poodmakloj trudnoći, riješila je da abortira u 34. sedmici nakon što su joj rekli da se fetus deformirao. 

Prema informacijama, kod ploda je otkriveno da ima potencijalnu cerebralnu abnormalnost tokom ultrazvučnog pregleda u 26. sedmici. 

Hu i njen suprug nakon toga posjetili su nekoliko bolnica da bi se posavjetovali s ljekarima, prenosi ''Daily Star''. 

Sve bolnice su postavile istu dijagnozu: njihovo nerođeno dijete ima rijetki genetski poremećaj izazvan deformitetom mozga. 

Nakon toga par je odlučio da ne zadrži bebu, a žena se podvrgla rizičnoj proceduri koju su odobrile vlasti. 

Hirurzi u bolnici u Pekingu obavili su abortus uz pomoć lijeka koji se zove etakridin laktat, koji se često koristi kod kasnih pobačaja, i procijenjena je stopa uspjeha od 80 posto. 

Ilustracija. Printscreen

Ljekari su joj dali lijek, a prije nego što su započeli intervenciju, potvrdili su da plod nema otkucaje srca. Rekli su Hu da je intervencija prošla uspješno. Nakon toga, žena je rekla ljekarima da želi da se oprosti s posmrtnim ostacima svog djeteta, ali se zaprepastila kada je čula bebin plač. 

Hu i njen suprug su nakon toga odveli bebu kući. U Kini ne postoji zakon koji bi spriječio ženu u poodmakloj trudnoći da uradi abortus, sve dok dobije dozvolu za pobačaj od svoje kompanije ili svog stambenog odbora. Odobrenje se izdaje ako dokaže da je njen plod ozbiljno deformiran. 

Hu i njen suprug tužili su bolnicu u Pekingu 2017. godine, zahtijevajući isplatu od 155.000 eura. 

Kako su rekli na suđenju, smatraju da je medicinska greška što je njihova kćerka preživjela, kao i da sada moraju da se brinu o djetetu s invaliditetom. Tvrde kako bolnica treba pokriti troškove liječenja i optužili su je za falsificiranje izvještaja. 

Sud je presudio u korist bolnice, a sudija je rekao da su dokumenti bolnice sveobuhvatni i vjerodostojni i da je preživljavanje djeteta izuzetno rijedak slučaj. 

Zbog toga bolnica ne bi trebala biti odgovorna. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.