ZANIMLJIVOSTI

Stanovnici francuskog grada moraju biti veseli jednu sedmicu

Zabranjeno čitanje knjiga i priča s nesretnim završetkom i slušanje tužne muzike

Sedmica radosti: Smijeh je najbolji lijek. Ilustracija

J. A. / Avaz.ba

20.9.2019

Fredi Rifo (Freddy Riffaud), nestranački načelnik općine Esar-an-Bokaž (9.000 stanovnika) koja se nalazi na zapadu Francuske, objavio je službenu gradsku odluku kojom će se od 5. do 11. oktobra održati prvi muzički festival "Radosnog grada".

Uredbom je propisao stanovnicima da trebaju biti veseli sedam dana u oktobru u vrijeme lokalnog festivala u kojem je zabranjeno čitanje knjiga i priča s nesretnim završetkom i slušanje tužne muzike. 

Uzevši u obzir brzinu kojom se negativne emocije šire i razaraju, a što donosi povećanu opasnost za rast lošeg raspoloženja s dolaskom jeseni i smanjenjem broja sunčanih dana, pozvao je stanovnike da na svoj teritorij ne prime nikoga ko bi mogao pomutiti izražavanje radosnih osjećaja. 

Odlukom od 13. septembra "zabranjuje se emitiranje muzike koja bi mogla zvučati deprimirajuće ili tužno, filmova, priča ili knjiga koje nemaju sretan završetak". 

Stanovnike je pozvao da "proizvode endorfin, hormon sreće, tako što će se smijati najmanje tri puta na dan". 

Fredi Rifo, koji pola radnog vremena radi u informatičkom sektoru, objasnio je da je u zemlji "previše sumornog raspoloženja", pa je njegova uredba doprinos nastojanju da se "probudi duh radosti" u komercijalnoj djelatnosti i stanovništvu njegove općine.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.