ZANIMLJIVOSTI

Ljudska rasa mijenja noćno nebo

Postoje planovi o lansiranju novih tipova satelita

Ljudska rasa mijenja noćno nebo. Arhiv

J. A. / Avaz.ba

21.9.2019

Na grubim zidovima pećine u jugozapadnoj Francuskoj nalaze se nevjerovatne slike stoke, bizona, konja i ptica. Sve ih je tu prije 40.000 godina ostavio prahistorijski umjetnik.

Iznad ramena bika je serija od sedam tačaka koje bi mogle značiti da rane ljudske umjetnine kriju zvjezdanu tajnu. Ove tačke, kako misle naučnici, predstavljaju svijetlu grupu zvijezda koje formiraju dio sazviježđa Bika, koje visi na noćnom nebu iznad Evrope tokom zime.  

Ukoliko je to tačno, rani stanovnici Evrope razumjeli su mnogo više o pozicijama zvijezda nego što se mislilo. Hiljadama godina poslije, antički Rimljani koristili su slične oblike kako bi se orijentirali.

Još kasnije vikinzi i evropski istraživači koristili su zvijezde kao navigaciju ka novim zemljama. Zajedno sa 6.000 zvijezda koje su golim okom vidljive sa Zemlje, postoji nekoliko sazviježđa koja je lako pronaći i markera na noćnom nebu koji imaju bitno značenje. 

Polaris ili zvijezda Danica hiljadama godina pomaže moreplovcima u orijentaciji. Dolazak novog doba promijenio je naš pogled na nebesa.

Hiljade satelita i svemirskih stanica mogu se primijetiti ukoliko se Sunčevi zraci odbijaju od njih na pravi način, što čini da oni izgledaju kao zvijezde koje prelaze preko neba. Ipak, prvi put u ljudskoj historiji nebesa će biti promijenjena na način koji će u potpunosti transformirati naš pogled na zvijezde. 

Ogromni sateliti i orbitirajuće umjetnine mogli bi postati prve zvijezde koje su napravili ljudi. Rastuće oslanjanje na svemirsku tehnologiju već uzrokuje "prenaseljenost" na nebu. Hiljade satelita lansiraju se svake godine, što astronomima onemogućava da gledaju zvijezde koje se nalaze na nebu.

Kao što imamo svjetlosnu zagađenost u gradovima, sateliti na sličan način utječu na teleskope onemogućavajući gledanje u zvijezde - rekla je Hana Bejnard, astronom iz Griniča u Londonu. 

Iako neki tvrde da su usluge koje će ovi sateliti pružiti, vrijedne promjene svemirskog "reljefa", postoje planovi o lansiranju novih tipova satelita i stanica koje će imati čisto estetsku ulogu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.