LJEPOTA

Susreti kopna i mora: Crna Gora, Hrvatska i Slovenija među 40 najljepših zemalja svijeta

Zemlje koje imaju svašta ponuditi

Prelijepe destinacije u regiji. Agencije

Avaz.ba / Index. hr

22.9.2019

"CONDE NAST TRAVELLER", svjetski priznat magazin za putovanja, na svom je popisu 40 najljepših zemalja na svijetu uvrstio Hrvatsku, Crnu Goru i Sloveniju. Tako se Crna Gora našla na listi uz neke od najpopularnijih svjetskih destinacija poput Novog Zelanda, Kostarike, Australije, Kenije, Tajlanda, Japana i mnogih drugih. 

Oduševila ih je Crna Gora, za koju su se složili s riječima pjesnika Džordža Gordona Bajrona (Georgea Gordona Byrona) koji ju je opisao kao "najljepši susret kopna i mora".

Također, istakli su posebnost Nacionalnog parka Biogradska gora te su zainteresiranima savjetovali kako bi trebalo da požure i posjete je prije nego svi požele da tamo otputuju.

Osim Crne Gore, na listi 40 najljepših zemalja našle su se i Hrvatska i Slovenija, prenosi Index.hr.

- Smještena između Balkana i srednje Evrope, Hrvatska je zemlja špilja, valovitih polja i bijelih šljunkovitih plaža. Najpoznatije vode u zemlji nalaze se u unutrašnjosti nacionalnog parka Plitvička jezera, sa vodoppadima, špiljama i 16 terasiranih jezera koja pokrivaju čitav spektar plavo-zelene boje", stoji uz fotografiju Plitvičkih jezera.

U nastavku su se osvrnuli na jadransku obalu i planinski dio ove zemlje.

Što se tiče Slovenije, pišu da "Slovenija slovi kao zemlja koja "ima svašta za ponuditI" - od Alpi preko jezera Bled do "prekrasnih zelenih šuma".

Osim Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Novog Zelanda, Kostarike, Australije, Kenije, Tajlanda i Japana, na ovoj listi svoje su mjesto dobili i Island, Austrija, Dominikanska Republika, Kanada, Norveška, Švicarska, Mauricijus, Španija, Meksiko, Grčka, Namibija, Finska, Čile, Filipini, Portugal, Kipar, Venecuela, Bocvana, Oman, Nepal, Brazil, Sejšeli, Peru, Šri Lanka, SAD, Italija, Turska, Južna Afrika, Indija, Maroko i Kolumbija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.