ŠOKANTNO

Ovo je najotrovnije mjesto na svijetu: Sodoma i Gomora za lokalno stanovništvo

Svaki dan otrov udiše više od 50.000 ljudi

Deponija smeća u Gani, u gradu Akra. Agencija

I. K. / Avaz.ba

27.9.2019

Deponija smeća Agbogbloši u Gani, u gradu Akra, prema listi Instituta "Blacksmith", najotrovnije je mjesto na svijetu. Odmah iza nje na listi je Černobil

Inače, ova deponija je najveći centar za odlaganje i reciklažu elektronskog otpada u zapadnoj Africi. Lokalno stanovništvo ga naziva Sodoma i Gomora.

Potrebno je puno truda i vremena da bi se svaki od tih predmeta razlomio na manje dijelove i u skladu sa tim svaki od njih se reciklira, piše "Grunge".

Inače, Gana godišnje uvozi oko 215.000 tona korištene elektronike iz inostranstva, prvenstveno iz zapadne Evrope, a pritom stvara još 129.000 tona takvog otpada godišnje.

Primarna prijetnja za zdravlje proizlazi iz paljenja obloženih kablova kako bi se došlo do bakra koji se nalazi unutra. Stiropol se često koristi kao gorivo za paljenje kablova, koji sadrži niz toksičnih teških metala poput olova.

Ti teški metali potom ulaze u sve - zrak, zemlju, vodu i živote najmanje 50.000 siromašnih koji žive u blizini deponije. Dok EPA (Agencija za zaštitu okoline) standardom za dozvoljenu količinu olova u tlu smatra mjeru od 400 ppm-a, uzorci uzeti u Agbogblošiju sadrže više od 18.000 ppm-a. Drugi uzorci su otkrili toksične nivoe aluminija, bakra i željeza.


Da stvar bude još gora, UN-ova organizacija za hranu i agrikulturu izvještava da jedna trećina uličnih prodavača hrane u Akri svoje namirnice dobavlja sa pijace u Agbogblošiju, što znači da gradsko stanovništvo od 2,5 miliona jede izrazito kontaminiranu hranu.

Stoga, iako je Černobil užasan, Agbogbloši će definitivno utjecati zdravstveno pogubno na veći broj ljudi.

Prema direktoru instituta "Bleksmit" Ričardu Fuleru, zagađenje okoline uzrok je 20 posto smrti u zemljama u razvoju. Otrovi u okolini u tim gradovima izlažu stanovnike rizicima trovanja, obolijevanja od raka i infekcija pluća te rađanja mentalno zaostale djece.

U Deržinsku u Rusiji, bivšem hladnoratovskom centru za proizvodnju hemijskog oružja, uključujući sarin i bojni otrov iperit, prosječan životni vijek muškaraca je 42 godine, a žena 47 godina.

Nakon Černobilja i Agbogblošija, popisom dominira nekoliko rudarskih gradova. Ruski Norilsk industrijski je grad u kom ne postoji kontrola zagađenja. U zambijskom Kabveu, jednom od šest gradova u bakrenom pojasu, nivoi zagađenja tla teškim metalima više su od preporuka SZO-a. Prosječne količine olova u krvi tamošnje djece pet su do deset puta veće od nivoa dopuštenih u SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.