ZANIMLJIVOSTI

Medvjed s dobrim ukusom: Redovno posjećuje vinograd i jede samo najskuplje grožđe

Snimak pregledalo više od 10.000 ljudi

Za sobom ostavi mnoge dokaze o svojim noćnim posjetama. Ilustracija

I. K. / Avaz.ba

29.9.2019

Crni medvjed već godinama posjećuje vinograd Navaro, koji broji oko 40 jutara grožđa, navode vlasnici vinograda. Za sobom ostavi mnoge dokaze o svojim noćnim posjetama: otiske šapa i prazne loze koje svjedoče o njegovom rafiniranom nepcu. 

Ovog ljeta njegovu posjetu nadzornim kamerama zabilježili su vlasnici vinograda u kalifornijskom Filu, koji se nalazi oko 110 km sjeverno od Santa Rose.

Na snimku se može vidjeti kako se medvjed polako šeta vinogradom da bi naposljetku došao do čokota vinove loze.



I to ne bilo koje, nego grožđa vrste pinot noir, za koje su vlasnici ustanovili da ga medo najradije jede, uprkos činjenici da u vinogradu raste još osam različitih vrsta grožđa.

Jedan od suvlasnika porodičnog posla Aron Benet (Aaron Bennett) ističe kako medo grožđe jede tako da svojim usnama nježno s loze skine grozd grožđa.

- Ide samo na prvoklasno voće. Drago mi je da najviše voli najskuplju lozu koju uzgajamo, za nas je to kao kap u moru. Drago nam je da dolazi - ističe on.

Medvjeda možda pinot noir privlači zbog toga što se nalazi u udaljenom kraju vinograda i na višoj je nadmorskoj visini. Ili njegov izbor pada na tu sortu zato što su mu bobe crne i lako uočljive ili možda samo ima dobar ukus, nagađa Benet.

Poljoprivredni stručnjaci sugeriraju da se postave "medvjeđe merdevine", ograde vinograda postavljene tako da olakšaju prilaz medvjedu i ujedno promiču prirodni ekosistem. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.