NAUKA

Veliko otkriće: NASA objavila novu vizualizaciju crne rupe

Gravitacija uz samu crnu rupu toliko je snažna da iskrivljuje svjetlost obližnjeg plina

Vizualizacija crne rupe. Screenshot

Avaz.ba / Index. hr

30.9.2019

NASA je objavila novu vizualizaciju crne rupe pri kojoj ilustrira kako njena gravitacija iskrivljuje svjetlost i prostor-vrijeme zbog čega njen disk vidimo izobličeno kao da ga posmatramo u kući ogledala u zabavnom parku.

Vizualizacija prikazuje simulaciju izgleda crne rupe i njenog akrecijskog diska, odnosno zagrijane tvari koja u nju upada. Ekstremna gravitacija crne rupe savija svjetlost različitih dijelova diska i prikazuje iskrivljenu sliku same crne rupe, prenosi Index.hr.

Oko nje vidimo ono što je iza nje

Plin koji je najbliže crnoj rupi kruži oko nje skoro brzinom svjetlosti, dok se vanjski slojevi kreću nešto sporije. Kada posmatramo crnu rupu iz bočne perspektive, lijeva strana diska čini nam se sjajnijom od desne. To je zato što se užareni plin na lijevoj strani diska kreće u našem smjeru tako brzo da efekt Einsteinove teorije relativnosti pojačava njen sjaj. Suprotno vrijedi za desnu stranu, gdje plin koji se udaljava od nas izgleda tamniji. Te asimetrije nestaje kada crnu rupu gledamo tačno 'u lice' jer se iz te perspektive nijedan materijal ne kreće duž naše vidne linije, odnosno prema nama ili od nas.

Gravitacija uz samu crnu rupu toliko je snažna da iskrivljuje svjetlost obližnjeg plina u akrecijskom disku tako da mi njegovu suprotnu stranu, onu koja se zapravo nalazi iza crne rupe, vidimo kao da je okružuje i stvara oko nje prsten svjetlosti.

Taj takozvani 'fotonski prsten' sastoji se od više linija, koje progresivno postaju sve tanje i tamnije. Budući da je ovdje simulirana sferična crna rupa, fotonski prsten izgleda gotovo kružno i identično iz bilo kojeg kuta gledanja. Unutar fotonskog prstena nalazi se sjena crne rupe.

Horizont događaja je nevidljiva granica oko crne rupe iza koje se više ništa, pa čak ni svjetlost, ne može otrgnuti njenoj privlačnoj gravitacijskoj sili.

- Ovakve simulacije dobro prikazuju što je Einstein mislio kada je rekao da gravitacija iskrivljuje prostor i vrijeme", rekao je kreator ove vizualizacije, astrofizičar Džeremi Šnitman (Jeremy Schnittman) s NASA-inog instituta.

"Do nedavno, vizualizacije crne rupe oslanjale su se samo na naše proračune i maštu. Nikad nisam pomislio da će biti moguće uistinu vidjeti pravu crnu rupu", dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.