DRŽAVNI NEPRIJATELJ Harao 30-im godinama prošlog vijeka

Odobrena ekshumacija poznatog gangstera: Je li FBI ubio pogrešnog čovjeka?

Avaz.ba / B92
05.10.2019 22:10

Džon Dilindžer

Foto: Agencije

Vlasti američke savezne države Indijane odobrile su ekshumaciju čuvenog gangstera Džona Dilindžera (John Dillinger). 

Ekshumaciju je zatražila njegova porodica sumnjajući da je Dilindžerovo tijelo sahranjeno u Indijanapolisu.

Dilindžer (1903.-1934.) bio je čuveni gangster 30-ih godina, a američki Federalni istražni biro (FBI) ga je u to vrijeme opisao kao "žestokog kradljivca" koji je redovno bio na naslovnim stranama tadašnje štampe.

Gangstera je 1934. ubila federalna policija. Sahranjen je na groblju Kraun hil u Indijanapolisu.

Međutim, neki članovi njegove porodice sumnjaju u policijsku verziju ubistva.

Nećaka gangstera Kerol Tompson (Carol Thompson) tvrdi da posjeduje informacije da čovjek koji se tada predstavio kao Dilindžer i kojeg je policija ubila, nije njen stric. Kao jedan od dokaza, ona je navela boju očiju i otiske prstiju, prenosi B92.

- Mislim da je važno znati da li je Dilindžer živio duže od datuma koji je naveden o njegovoj smrti, a to je 22. jul 1934. Ako nije tada ubijen, voljela bih da znam šta mu se desilo, gdje je živio, da li je imao djecu, unuke i da li je neko od njih živ - navela je ona u zahtjevu za ekshumaciju.

FBI je ocijenio da njena verzija izgleda kao "neka teorija zavjere". Međutim, vlasti Indijane su odobrile zahtjev, a ekshumacija bi trebalo da se izvrši 31. decembra.

Groblje osporava tu odluku, prenijeli su američki mediji, tako da bi cio slučaj mogao da se završi na sudu.

Dilindžer je bio poznat po velikim pljačkama banaka i organiziranju bjekstva drugih gangstera iz zatvora za vrijeme Velike depresije u SAD.

Bio je najpoznatiji gangster svog vremena i jedna od ikona američke kulture 20. vijeka. Posvećen mu je veliki broj knjiga, filmova i televizijskih serija.

Komentari

NA VRH