POSADI NIJE LAKO

Procedure i običaji kada kraljevska porodica putuje komercijalnim letom

Na aerodromu imaju posebne prostorije za čekanje leta

Kraljevska porodica. Agencije

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

7.10.2019

Britanska kraljevska porodica je jedna od najpoznatijih porodica na svijetu i svi znaju da oni radije putuju putničkim, komercijalnim avionima nego privatnim. Za posadu aviona, to znači veliku pripremu kako bi članovi kraljevske porodice bili sigurni i zadovoljni.

Princ Hari (Harry) i Megan Markl (Meghan) nedavno su bili tema kritika zbog stalnog letenja privatnim avionom, koji veoma zagađuje okolinu, što je suprotno onome za šta se par zalaže. Najviše kritika dobili su kada su princ Vilijam (William) i Kejt Midlton (Kate Middleton) viđeni da lete komercijalnim avionom. Nakon opaski o razmaženosti, očekuje se da će vojvode od Saseksa putovati putničkim avionima, osim u slučajnu sigurnosnog rizika. 

Princ Vilijam i Kejt Midlton s djecom. Agencije

Kraljevska porodica, naravno, ima poseban tretman. Na aerodromu imaju posebne prostorije za čekanje leta, gdje se onda obave kontrole pasoša, karte, sigurnost... Ovim prostorijama ne smije da pristupi niko osim kraljice i njene djece, pa tako čak i prinčevi i njihove žene moraju da dobiju dozvolu od kraljice.

Avio-kompanije saznaju ranije da će plemstvo biti u njihovom avionu, kako bi imali vremena da se za to pripreme. Protokol se mijenja u zavisnosti od toga koji član kraljevske porodice putuje. Ukoliko putuje sama kraljica, pozivaju se iskusni radnici, koji su već letjeli s njom i tačno znaju kako treba da se ponašaju.

Megan Markl i Princ Hari. Agencije

Porodica putuje u prvoj klasi i tada se trude svi da izbegavaju da ulaze, čak i drugi članovi posade, osim ukoliko nisu zaduženi za taj dio.

Članovi kraljevske porodice ne čekaju u redovima i ne moraju da prepješače preko pola aerodroma do aviona. Njih dovoze i odvoze kola do ulaza, a sami biraju hoće li to biti prije ili nakon ukrcavanja drugih putnika. Kada uđu u avion, trude se da budu suptilni, a često sjede na mjestima najbližim vratima, kako bi mogli da budu prvi koji će izaći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.