DANSKA

Najmodernija spalionica smeća na svijetu: Po fasadi se može penjati, krov je za planinarenje, a okolne padine za skijanje

Elektrana u centru Kopenhagena će oko 440.000 tona smeća pretvarati u čistu energiju i snabdijevati 150.000 kuća u okolini

Najmodernija spalionica otpada na svijetu. AFP

I. K. / Avaz.ba

9.10.2019

U glavnom gradu Danske, nakon deset godina radova, otvorena je najčistija spalionica smeća na svijetu "Copenhill". 

Elektrana u centru Kopenhagena trebala bi na godišnjem nivou oko 440.000 tona smeća pretvarati u čistu energiju i snabdijevati 150.000 kuća u okolini, prenose svjetski mediji. 

Ipak, ono što je privuklo interes javnosti je to da je moderno postrojenje opremljeno i skijalištem, planinarskim stazama te najvišim zidom za penjanje na svijetu. 

- "Copenhill" elektrana je toliko čista da smo njenu građevinsku masu uspjeli pretvoriti u podlogu društvenog života grada – po fasadi se može penjati, krov je za planinarenje, a okolne padine za skijanje – kazao je Bjarke Ingels, arhitekta zadužen za dizajn "Copenhilla" i osnivač arhitektonskog studija BIG.


Spalionica otpada u Kopenhagenu - Avaz
Postrojenje se prostire kroz 41.000 kvadratni metar - Avaz
Postrojenje opremljeno i skijalištem, planinarskim stazama i zidom za penjanje - Avaz
"Copenhill" je opremljen najnovijom tehnologijom - Avaz
Skijaška padina duga je 400 m i proteže se od vrha zgrade - Avaz

Skijaška padina duga je 400 metara i proteže se od vrha zgrade, visine 90 metara, do dna. Osim padne, na vrhu se nalazi skoro 500 metara duga pješačka staza u “bujnom vrtu”, a na boku zgrade 85 metara visok zid za penjanje.

Postrojenje se prostire na 41.000 kvadratnih metara. Opremljeno je najnovijom tehnologijom za tretiranje otpada, a ima i deset spratova na kojima se nalaze uredi.

Dvoranu od 600 kvadratnih metara za edukacije i konferencije osvjetljava isključivo prirodno svjetlo koje u prostoriju ulazi kroz ostakljene proreze između aluminijskih opeka.

- Dok stojim na vrhuncu ove planine koju je čovjek izgradio i na kojoj smo proveli posljednje desetljeće, uzbuđen sam vidjeti koje sve ideje mogu nastati u glavama budućih generacije - zaključio je arhitekta Ingels.

"Copenhill" bi, naime, trebao odvesti Dance jedan korak bliže cilju da Kopenhagen postane prvi grad na svijetu bez emisija CO2 do 2025. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.