NJEMAČKA

Berlin osniva ministarstvo za usamljenost

Berlin: Od tri i po miliona stanovnika, skoro polovinu domaćinstava čini jedna osoba. Agencija

Avaz.ba

19.10.2019

Vlasti Berlina razmatraju da uvedu ministarstvo za usamljenost, jer ova pojava poprima oblike epidemije u Njemačkoj, posebno u glavnom gradu.

U Berlinu, gdje živi skoro tri i po miliona stanovnika, skoro polovinu svih domaćinstava čini jedna osoba, a najmanje 300 ljudi godišnje umre u stanovima a da to niko ne zna ili ne primijeti.

Svaka deseta osoba u Berlinu je usamljena, a ta epidemija posebno pogađa starije osobe, navodi se u studiji Univerziteta Rur Bohum. Također, svaka peta osoba starija od 85 godina je usamljena, prenosi Euronews.

Ovo pitanje prijeti da postane prava zdravstvena kriza, jer dugoročno gledano i prema aktuelnim istraživanjima, usamljenost povećava mortalitet u istoj mjeri kao i pušenje 15 cigareta dnevno.

Crveni križ nazvao je usamljenost "skrivenom epidemijom" pa su njemački poslanici već osmislili neka kreativna rješenja. 

Vlasti su 2017. godine uvele posebnu telefonsku liniju za starije osobe koje praznike provode sami, a sve su glasniji zagovornici ideje da se, po ugledu na Britaniju, formira ministarstvo za usamljenost.

Stranka CDU predložila je imenovanje zvaničnog komesara za usamljenost u Berlinu.

- Berlinu, rastućoj višemilionskoj metropoli, treba jedan ovakav korak. Za taj posao potreban je neko ko će raditi puno radno vrijeme kako bi sve koordinirao - rekao je portparol CDU-a Maik Pen.

Dodao je da će, ako prijedlog prođe, komesar dobiti fond od skoro 100.000 eura godišnje za svoje projekte. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.