TUGA I NEVJERICA

Moj brat je umro, a neko mi se javio na njegov mobitel

Šok za 36-godišnjakinju iz Mineapolisa. Ilustracija

Avaz.ba / Express.hr

24.10.2019

Punih šest mjeseci Rut Marej (Ruth Murray) je pronalazila utjehu u pisanju poruka svom bratu. Bratu koji je umro i s kojim je znala da nikad više neće moći razgovarati, ali se tako osjećala kao da razgovara, jer kad je Majk (Mike) umro, to je bilo tako iznenada da se naprosto nije mogla pomiriti sa stvarnošću.

Ta 36-godišnjakinja iz Mineapolisa nikad nije očekivala odgovor od starijeg brata za kojeg je bila jako vezana, to je bilo nešto što je morala raditi da bi se osjećala bolje. Tako je krajem rujna već rutinski uzela mobitel u ruke, kad je zavibrirao, prenosi Express.hr. 

Na ekranu je stajao kontakt - "brothaboo", kako je već godinama imala spremljen Majkov broj. Želudac joj je poskočio, a ruke su se zatresle dok je razmišljala što se zbiva.

Nekoliko sati ranije poslala mu je poruku, kao što je to često činila. "Užasno mi nedostaješ. Bože koliko mi nedostaješ. No, potpuni stranac u obliku Ember Leinveber (Amber Leinweber) bio je poput odgovora na njene molitve. 

Ta je 32-godišnjakinja iz Viskonsina sasvim slučajno dobila stari Majkov broj kad su joj šefovi na poslu uručili službeni mobitel. Kad je počela dobivati neobične poruke, pomislila je kako to neko šalje osobi koja je izgubila mobitel, a kad je saznala za Rut i njenog brata, povezala je sve, piše BBC. 

 - Moj se brat predozirao heroinom u martu.

Punih 12 godina borio se s ovisnošću koja ga je naposljetku ipak slomila. Iako je bio tri mjeseca čist, opet je pao i potom umro u dobi od 37 godina - ispričala je Rut. Objasnila je da su bili jako bliski te da su si slali poruke svaki dan. Zvao me je sisterboo.

A kad god bih se nečeg sjetila ili čula šalu za koju znam da bi mu se svidjela, poslala bi mu poruku kao što sam to činila prije nego je umro.

- Nikad nisam očekivala niti razmišljala o tome da će njegov broj tako brzo dati nekom drugom. Kad sam prvi put dobila poruku "od njega", morala sam pobjeći iz te sobe i dobro se isplakati - kaže.

Ember joj je odgovorila: "znam da smo stranci, no ne smeta mi da šalješ te poruke, da budem taj ispušni ventil". Kad je Rut podijelila svoju priču na Redditu, bila je šokirana s reakcijom velikog broja ljudi iz svih dijelova svijeta, koji su i sami priznali da svojim preminulim voljenima znaju poslati poruku, nazvati ih da čuju glas na telefonskoj sekretarici, poslati poruku na Facebook...

Kemil Šerov-Blom (Camille Sharrow-Blaum) jedna je od njih. Ona je izgubila najbolju prijateljicu Dženi (Jenny) prošle godine, rak ju je uzeo s tek 27 godina.

- Njen suprug i dalje plaća račun za pretplatu, tako da još uvijek postoji njen broj na koji možemo zvati i slati poruke. On mobitel drži u ladici gdje se puni i ne čita poruke, no zna da nas je petero u grupnom čatu koji ne možemo podnijeti pomisao na to da otvorimo grupu bez nje - kaže Kamil. 

Objašnjava da tako da da još imaju direktan kontakt s Dženi te da im to pomaže u očuvanju uspomene na nju.

Džeklin Švarc (Jaclyn Schwartz) također je nastavila plaćati mobitel nakon smrti svog supruga Džejsona (Jason) zbog otkazivanja brojnih organa. Na taj način mu može pisati poruke, gledati fotografije koje je slikao i čitati razgovore koje je vodio s drugim ljudima.

- Tako mi se čini da nije daleko kad mi užasno nedostaje - kaže Džeklin. 

Kad nekoga izgubite, sitnice mogu tako brzo nestati s vremenom. Primjerice, miris njegove kose ili kako je namrgođeno hodao stanom u svojim šlapama. Ne želim izgubiti te sitnice, ne žuri mi se pustiti ih, a mobitel mi pomaže u tome, objašnjava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.