ISTRAŽIVANJE

Ako radite uredski posao, ovako ćete izgledati za 20 godina, prizor nad kojim će se neki užasnuti

Naučnici su izradili lutku u ljudskoj veličini. Agencije

Avaz.ba

28.10.2019

Grba na leđima, otečene noge, proširene vene, dlake iz ušiju i nosa, veoma blijeda koža...To je slika svih onih koji rade za kompjuterom za nekih 20 godina. 

Ako već neko vrijeme radite uredski posao, prepoznajete li neke boljke na sebi? Naučnici su izradili lutku u ljudskoj veličini koja prikazuje kako uredski posao utieče na zdravlje i tijelo.

Lutka je pomalo groteskna, ali upozorava na opasnost osmosatnog sjedenja svakog dana. Zove se Ema i pogled na nju nije ugodan i pomalo plaši. No, naučnici kažu, ona je budućnost svih uredskih radnika koji svakog dana sate i sate sjede pogrbljeni za kompjuterom i gledaju u ekran.

Ema: Pomalo groteskna, ali naučnici tvrde, vrlo realistična. Agencije

Naučnici tvrde da ćemo svi mi, u najcrnjim prognozama, izgledati upravo tako za dvadesetak godina. 

Istraživanje i ispitivanja prema kojima je nastala Ema, provedeni su na više od 3.000 radnika u Engleskoj, Francuskoj i Njemačkoj. Tim naučnika predvidio je promjene koje će se u iduće dvije decenije dogoditi ljudskom tijelu.

Ustanite, šetajte makar oko stolova

Sve ono što su saznali, utkali su u Emu. 

Tako je nastala naša buduća slika i prilika - pogrbljena sredovječna žena s očitim problemom nakupljanja vode u rukama i nogama. To se vidi na prvi pogled, ali naučnici su se potrudili i zorno prikazuju detalje.

Koža je zbog vještačkog svjetla izuzetno blijeda. Agencije

Nekretanje uzrokuje proširene vene. Agencije

Dakle, Ema ima trajno iskrivljena leđa, koja polako, ali sigurno formiraju pravu pravcatu grbu zato što je sate i sate provodila sjedeći na uredskoj stolici.

Proširene vene ima zbog loše cirkulacije. Povećan trbuh ima zbog stalnog sjedenja, a suhe i crvene trajno upaljene oči zbog konstantnog gledanja u ekran. 

Dlake u ušima i nosu ima zbog lošeg kvaliteta zraka, a blijedu kožu zbog umjetnog svjetla. Crvene nadlaktice ima zato što su stalno prislonjene za grijač laptopa, ekcem zbog stresa, a otečene udove zbog repetitivnih pokreta.

- Ako ne napravimo radikalne promjene na radnim mjestima i u životu, ako se ne krećemo više, ako ne pazimo kako sjedimo za stolom, ako ne uzimamo pauze za šetanje, postat ćemo vrlo, vrlo bolesni. U tom slučaju, radnici će u budućnosti patiti od zdravstvenih problema, onakvih kakve smo mislili da smo ostavili u prošlosti nakon industrijske revolucije - poručili su iz tima naučnika.

Istraživanje je pokazalo da uredski radnici , od ukupnog radnog vremena, šest sati sjede, a 90 posto radnika prijavilo je da već pati od zdravstvenih tegoba koje se vežu za posao, riječ je o glavoboljama, bolovima u očima i leđima.

Otečene ruke i zglobovi rezultat su neaktivnosti tokom radnog dana. Agencije

- Višesatno svakodnevno sjedenje za kompjuterom ostavit će ozbiljne posljedice na ljudsko zdravlje, i mentalno i tjelesno. Trebalo bi što prije poduzeti korake da se poboljšaju radni uvjeti. Jedan od načina je smanjiti vrijeme sjedenja na poslu i uvesti bolji uredski namještaj - poput stolova za stajanje umjesto za sjedenje - preporučuju stručnjaci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.