MULA Trebale su 11 kilograma kokaina prokrijumčariti dalje u Evropu

O njoj i njenoj prijateljici pisao je svijet: Mišel je završila u zatvoru kao najmlađa dilerka, a tamo je doživjela najgore stvari

Mišel je po izlasku iz zatvora u Britaniji upisala fakultet , rodila blizance, a indentitet oca nije željela da otkriva

Avaz.ba/100posto.jutarnji.hr
05.11.2019 15:32

Cijeli svijet je 2013. godine pričao o dvije prijateljice, Mišel Mekolum (Michaella McCollum) i Melisi Rid (Melissa Reid) iz Britanije. Razlog zbog kojeg su izazvale veliku reakciju medija je što su jedva punoljetne uhvaćene na aerodromu u Limi, a u njihovom prtljagu je bilo čak 11 kilograma kokaina koji su trebale prokrijumčariti dalje u Evropu.

Nakon hapšenja cijeli svijet je za tren saznao za slučaj najpoznatijih "mula". Vrijednost robe koju su "nosile" Mišel sa 20 i Melisa sa 19 godina bila je čak 1,5 miliona eura.

Odlična zarada

Njihov zadatak je bio da drogu prenesu do Madrida, pa do Majorke (a sve kako bi se podmirilo tržište na Balearskim otocima).

Za više nego unosan posao dobivale su po 5.000 funti, odnosno oko 5.788 eura.

Prijetilo im je 15 godina zatvora, a one su prvo negirale krivicu, tvrdeći da su bile prisiljene pod prijetnjom oružjem.

Ponudu da sarađuju sa sudom i policijom, kako bi dobile manju kaznu, na kraju su prihvatile i krajem 2013. bile su osuđene na šest godina i osam mjeseci zatvora.

Prema toj presudi, trebale su biti puštene na slobodu naredne godine, ali su obje puštene prije isteka kazne.

Mekolum je pravo na uvjetnu kaznu dobila 2015. godine, ali je morala biti u peruanskom zatvoru sve do februara 2016., dok se Rid vratila u Veliku Britaniju prije tri godine.

Napisala knjigu

Slučaj godinama intrigira javnost, a sada je Mišel Mekolum u knjizi "You'll Never See Daylight Again" iznijela sve detalje krijumčarenja droge, kao i iskustva u zatvoru u Peruu.

  - Odrasla sam kao katolkinja u protestantskoj Sjevernoj Irskoj. Samo sam htjela da pobjegnem odatle. Mislila sam da ću naći svoj mir na Ibici, trebao mi je nov početak. Dobila sam ga, ali ne onako kako sam očekivala. Na početku sam bila sretna, slobodna, ali sam onda upala u zamku partijanja, nisam mislila da će sve izmaći kontroli - napisala je Mišel, koja se prvi put s drogom srela kao tinejdžerka. 

  • "Hod srama", tako je opisala momenat kada su carinici pronašli drogu
    "Hod srama", tako je opisala momenat kada su carinici pronašli drogu Foto: Daily mail

Ona je  2013. tokom ljetne sezone radila sa Melisom na Ibici. Bile su manje-više turistkinje. Mišel je radila kao hostesa i plesačica u klubu kada je (kao i njena prijateljica) dobila ponudu od lokalnog dilera. 

Od dilera su dobile zadatak da prebace drogu od Barcelone do Majorke. Rekao im je da ne brinu jer su carinici podmićeni i da će sve završiti lako. Međutim, u Barceloni im je rečeno da plan mijenja i da ipak odu u Peruu.

Mišel ništa nije bilo sumnjivo jer je mislila da je Peru u Španiji?! U avionu je shvatila da je kilometrima udaljen od ove evropske zemlje.

"Hod srama", tako je opisala trenutak kada su carinici pronašli drogu u prtljagu i kada je trebalo da se suoče s pogledima svih putnika na aerodromu.

Strasti u zatvoru

Bila je zgrožena higijenskim uvjetima, podmićivanjem, ucjenama zatvorskih čuvara koji su u zamjenu za cigarete tražili seks od zatvorenica.   

Šokirali su je, kako je napisala, otvoreni homoseksualni odnosi među ženama. 

Seksualno najaktivnije žene zvale su se "chatos", što u prijevodu znači muškobanjaste žene.  

Izuzetno rijetko se dešavalo da su u odnosu bile dvije "ženstvene zatvorenice".

- Nevjerovatno je koliko su te žene bile strastvene. Kao da sutra ne postoji. Bila sam zapanjena. Vidite jednu drugu dok se tuširate, dok obavljate nuždu, pa koja je onda razlika i da vas neko vidi dok imate seks?! Valjda ja to normalno, kao da vas neko počeše kad vas svrbi. Svaki dan bi nekoliko puta dnevno vidjela parove ili čak trojke!? -dodala je. 

 
  • Danas je majka blizanaca
    Danas je majka blizanaca Foto: Instagram

Šokirale su je i udate žene s djecom.

- Jednog dana bi mi u suzama pokazivale slike svojih muževa i djece, sutradan bih vidjela njihove glave u dekolteima drugih zatvorenica- ispričala je Mišel.

Mišel je po izlasku iz zatvora u Britaniji upisala fakultet, rodila blizance, a indentitet oca nije željela da otkriva.

Zapažena je na Instragramu gdje ima više od 38.000 pratilaca (profil je zatvoren za javnost), a prema nekim procjenama, za biografiju je dobila ogromnu svotu novca.

Nije po svaku cijenu jurila novac i popularnost, odbijala je niz ponuda za televizijske nastupe, a priznala je kako i želi da pobjegne iz Britanije. I to u Španiju!

Komentari

NA VRH