TREBA BITI OPREZAN

10 imena koja su zabranjena širom svijeta

Odabir imena je jedan od najtežih zadataka. Ilustracija

Piše: Avaz.ba

11.11.2019

Saznanje da ćete postati roditelj trenutak je koji je ispunjen emocijama. Ipak, neki će priznati odabir imena jedan je od najtežih zadataka. Makar prije nego se beba rodi. 

No, to može biti još zamršenije nego mislite jer, ako planirate živjeti u inostranstvu, morate porazmisliti jer postoje imena koja je djeci zabranjeno davati

Poral "Travel&Leisure" objavio je spisak s 10 imena koja su zabranjena u raznim dijelovima svijeta


Nutela je zabranjena u Francuskoj

Uz izvinjenje svim ljubiteljima čoko-lješnika, ime Nutela je zabranjeno u Francuskoj. Tokom 2015. godine, francuski sud je zabranio roditeljima da dijetetu daju ime po tom brendu. Djevojčica se sada zove Ela.

U Švedskoj postoji samo jedna Ikea

Ako volite da kupujete u Ikei, to je sjajno. Ali, nažalost, kompanija vas ne voli dovoljno da bi dozvolili da svoje dijete nazovete po njoj.

Akuma je (skoro) zabranjeno u Japanu

Naravno, Akuma možda zvuči simpatično, ali na japanskom znači "đavo". Iako ime nije potpuno zabranjeno, vlada ohrabruje roditelje da djeci daju ljepša imena.

Lucifer je "no-no" na Novom Zelandu

Nastavljamo sa temom iz Japana - Novi Zeland je zabranio ime Lucifer (kao i niz drugih potencijalno uvrijedljivih imena).

U Meksiku nema Robokapa (a ni Fejsbuka)

Ova država je zabranila ime Robokapa (zajedno sa imenom Fejsbuk) jer su smatrali da bi to moglo dovesti do nasilništva.

Toma u Portugalu? Nemoguće

Tomas može, ali Tom ili Toma "neće proći" u Portugalu. Ova zemlja, naime, je zabranila skraćene verzije imena

Epl neće moći u Maleziji

Malezija ima prilično stroga pravila za imena. U 2006. godini, ta nacija je "prognala" brojne nadimke kao i dječija imena koja su istovremeno imena za voće ili povrće.  

Petak je samo dan u Italiji

Kada je jedan otac pokušao da registruje svoju bebu kao Venerdi, što je italijanska riječ za petak, rečeno mu je da ne može. Prema izvještajima, zvaničnici su vjerovali da ime spada u kategoriju "smiješnih ili sramotnih" imena.

U Švajcarskoj nema Gučija

Švajcarci takođe imaju prilično stroga pravila o imenovanju dece. Na primjer, ne možete da date djetetu ime po već postojećoj marki. Izvinite Guči, Mercedes i Šanel, ali zabranjeni ste u Švajcarskoj.

Linda je apsolutno zabranjena u Saudijskoj Arabiji

Tokom 2015. godine, vlada Saudijske Arabije zabranila je širok spisak imena za koja je smatrala da su uvrijedljiva, uključujući i ime Linda. Vlada je smatrala da su u pitanju imena koja su "nearapska, neislamska ili jednostavno kontradiktorna kulturi Saudijske Arabije".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.