VUČIJA JAZBINA

HItler je bio vegetarijanac i nepušač

U vrtu je prisilno bila zaposlena žena koja je morala probati hranu za Hitlera kako bi se utvrdilo da nije otrovana

Adolf Hitler. Agencije

Avaz.ba

15.11.2019

Opisujući otkriće kao banalnost zla, historičar Jacek Adamski iz Vojnog muzeja Mazurolandia kazao je da je lokacija samo 800 metara udaljena od Hitlerovog ličnog bunkera.

- Znali smo da su ovdje negdje u okolini ostaci vrtova koji su služili "Vučijoj jazbini". Kao vegetarijanac i nepušač, Hitler je imao takve vrtove u svakom sjedištu, pa smo prije tri godine donijeli odluku da počnemo da tražimo analizirajući fotografije i arhive, kao i kroz razgovore s lokalnim ljudima koji su mogli da se sjete da su ga vidjeli odmah poslije rata kada su bili djeca - rekao je Adamski za portal "The First News".

U vrtu je prisilno bila zaposlena žena koja je morala probati hranu za Hitlera kako bi se utvrdilo da nije otrovana. Pronađeni su i keramičko, porculansko i stakleno posuđe. Osim vrta i staklenika, u okviru baze su bili i brijačnica, kasino, kino i ljetnikovac. 

Hitlerov štab skriven u drveću i močvari izgrađen je 1940. godine, kada se nacistička Njemačka pripremala da napadne Sovjetski savez. Stigavši dva dana nakon invazije 1941. godine, HItler je proveo više od dvije godine u bazi orkestrirajući smrtonosne planove za ''Operaciju Barbarosa''.

Prostor je uništen 20. jula 1944. godine, kada je Klaus von Štaufenberg (Claus von Stauffenberg) aktivirao bombu u neuspjelom državnom udaru koji je Hitler preživio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.