VUČIJA JAZBINA Historičari tvrde

HItler je bio vegetarijanac i nepušač

U vrtu je prisilno bila zaposlena žena koja je morala probati hranu za Hitlera kako bi se utvrdilo da nije otrovana

Avaz.ba
15.11.2019 13:19

Adolf Hitler

Foto: Agencije

Opisujući otkriće kao banalnost zla, historičar Jacek Adamski iz Vojnog muzeja Mazurolandia kazao je da je lokacija samo 800 metara udaljena od Hitlerovog ličnog bunkera.

- Znali smo da su ovdje negdje u okolini ostaci vrtova koji su služili "Vučijoj jazbini". Kao vegetarijanac i nepušač, Hitler je imao takve vrtove u svakom sjedištu, pa smo prije tri godine donijeli odluku da počnemo da tražimo analizirajući fotografije i arhive, kao i kroz razgovore s lokalnim ljudima koji su mogli da se sjete da su ga vidjeli odmah poslije rata kada su bili djeca - rekao je Adamski za portal "The First News".

U vrtu je prisilno bila zaposlena žena koja je morala probati hranu za Hitlera kako bi se utvrdilo da nije otrovana. Pronađeni su i keramičko, porculansko i stakleno posuđe. Osim vrta i staklenika, u okviru baze su bili i brijačnica, kasino, kino i ljetnikovac. 

Hitlerov štab skriven u drveću i močvari izgrađen je 1940. godine, kada se nacistička Njemačka pripremala da napadne Sovjetski savez. Stigavši dva dana nakon invazije 1941. godine, HItler je proveo više od dvije godine u bazi orkestrirajući smrtonosne planove za ''Operaciju Barbarosa''.

Prostor je uništen 20. jula 1944. godine, kada je Klaus von Štaufenberg (Claus von Stauffenberg) aktivirao bombu u neuspjelom državnom udaru koji je Hitler preživio.

Tagovi

Hitler Poljska

Komentari

NA VRH