SJEĆANJA

Na aukciji kultna haljina u kojoj je Lejdi Di plesala s Travoltom

Nezaboravni ples s Travoltom. Agencije

Avaz.ba

19.11.2019

Jedna od najpoznatijih i omiljenijih haljina nikad prežaljene princeze naroda nalazi se na aukciji, i to već treći put. Na aukciji se nalazila i 1997. godine, samo dva mjeseca prije nego što je princeza poginula, a novac je tada donirala u dobrotvorne svrhe.

Engleska princeza Dajana (Diana), poznata i kao Lejdi Di (Lady Di), svečanu dugu haljinu od baršuna tamnoplave boje nosila je u nekoliko navrata, no svi je pamte s jednog događaja, onog u Bijeloj kući. Dajana je tada nosila dugu haljinu otvorenih ramena, uz bisernu ogrlicu sa safirima, te je zaplesala s glumcem Džonom Travoltom (John Travolta), tada jako popularnim zbog filma "Groznica subotnje večeri".

U američkoj Bijeloj kući 1985. godine održavala se svečana večera u čast princa Čarlsa (Charles) i princeze Dajane, a osim s Travoltom, Dajana je plesala i s Klintom Istvudom (Clint Eastwood). 

Omiljena haljina princeze Dajane dolazi s potpisom preminulog dizajnera Viktora Edelštajna (Victor Edelstein) i bit će dio "Passion for Fashion" aukcije. Predviđa se da će se prodati za cijenu od 250 do 350 hiljada dolara.


Haljina je izrađena od baršuna i nosi potpis slavnog kreatora. Agencije

Haljina je bila na prodaju dva mjeseca prije Dajanine smrti, tada za humanitarne svrhe, a 2013. godine ponovno je licitirana za oko 311 hiljada dolara. 

Uz ovu kultnu baršunastu kreaciju, još dvije Dajanine haljine nalazit će se na aukciji, no za njih je očekivana cijena puno manja. Princeza je ovu haljinu nosila 1986. godine u posjet Austriji, kao i 1991. i 1997. godine za službeni portret.

- Ova haljina se smatra jednom od najvažnijih koje je princeza ikada nosila. Fotografije na kojima Dajana i Travolta plešu u Bijeloj kući tada su bile senzacija, a danas su jednako ikonične i popularne - kazala je Lusi Bišop (Lucy Bishop) iz aukcijske kuće koja je stavila haljinu na licitaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.