DVA U JEDNOM

Jeste li ikad jeli ribu dok vam hiljade drugih plivaju oko nogu

Dok gosti sjede i objeduju, hiljadu malih riba grizu im mrtvu kožu sa stopala

Korištenje ribe u službi otklanjanja odumrle kože izazvalo je brojne polemike. AFP

I. K. / Avaz.ba

22.11.2019

Iako na prvu zvuči nespojivo, moguće je – restoran u kojem jedete i imate pedikuru istovremeno.

Ovakav restoran možete naći u indonezijskoj kulturnoj prijestonici Džakarti. Tu gosti sjede u vodi, a u vodi boravi i hiljadu malih riba koje grizu mrtvu kožu sa stopala.

- Osjetio sam kako mi riba grize noge, bilo je sitno, ali lijepo. Ovdje je, zaista, zabavno jesti - ispričao je Adi Karjanov (Ady Karynov).

Inače, mnoga lječilišta širom jugoistočne Azije godinama su reklamirala riblji pedikir kao neprovjeren, ali nov način liječenja različitih stanja kože.

Novi vlasnik restoran Imam Nur otišao je korak dalje kad je u junu otvorio restoran koji nudi i pedikir, ali i tradicionalnu javansku hranu.



Na ovu ideju došao je njegov otac, a sada u ovom restoranu pliva skoro 7.000 crvenih nilskih tilapija.

- U početku smo otvorili ovaj restoran samo za lokalno stanovništvo koje živi u blizini, ali ovo što se događa sada je izvan onoga što smo prvobitno planirali. To je postalo poput kulinarskog turizma. Mnogi ljudi dolaze ovamo iz različitih gradova – kazao je on.

Ipak, korištenje ribe u službi otklanjanja odumrle kože izazvalo je brojne polemike u društvu. Neki gradovi u Sjevernoj Americi i Evropi zabranili su ovaj vidi pedikure zbog moguće bakterijske epidemije, dok su članovi PETA-e upozorili na zdravstvene rizike i na moguću okrutnost prema životinjama.

Ipak, posjetioci ovog restorana rado se upuštaju u ovu avanturu.

- Nikad nisam vidjela ovakvo mjesto. Dobro je i da je dovoljno veliko da mogu da dovedem cijelu porodicu – kazala je jedna od posjetiteljica ovog restorana Ana Vidija (Anna Widia).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.