ZDRAVLJE Kako maternica izgleda prije ciklusa i tokom mjesečnice

Fotografija koja objašnjava zašto se osjećamo tromo i debelo tokom menstruacije

Avaz.ba
01.12.2019 11:48

Postoji način kako ublažiti bolove

Foto: Ilustracija

Viralna fotografija koja se pojavila na Facebooku objašnjava zašto neke žene imaju teške bolove tokom prva dva dana menstruacije.

Fotografija koju je objavio Jocelyn centar u Sidneju, pokazuje kako maternica izgleda prije ciklusa i tokom menstruacije.

Manja, bijela replika oslikava maternicu prije menstruacije, a druga u toku ciklusa, pa se najbolje može vidjeti da se ona zapravo udvostruči.

- Ovo je razlog zašto se osjećamo teško, tromo, deblje i bolnije tokom menstruacije - navodi se u opisu fotografije objavljene u grupi Apples and Ovaries.

No, ginekolozi se ne slažu u potpunosti s ovom fotografijom. 

- Za vrijeme dvadesetogodišnje prakse nikad nisam vidio da se maternica udvostruči tokom menstruacije. Postoje neke stvari koje se ženi dese i zaista uvećaju maternicu, ali je blago natečena. Nema šanse da maternica može da se udvostruči - rekao je ginekolog Safrir Njuvirt. 

Kako olakšati simptome PMS-a? 

San najbolje poboljšava sve simptome, pa je najbolje da legnete ranije kako ne biste ustale ujutro iscrpljene i neispavane.

Nemojte pušiti - sve studije dokazale su da žene koje konzumiraju cigarete imaju jače simptome PMS-a.

Smanjite unos kofeina, soli i šećera sedam dana pred menstruaciju kako biste minimizirali simptome, posebno nadutost i glavobolju.

Vježbajte.

Tagovi

PMS Žene Zdravlje

Komentari

NA VRH