ZDRAVLJE

Fotografija koja objašnjava zašto se osjećamo tromo i debelo tokom menstruacije

Postoji način kako ublažiti bolove. Ilustracija

Avaz.ba

1.12.2019

Viralna fotografija koja se pojavila na Facebooku objašnjava zašto neke žene imaju teške bolove tokom prva dva dana menstruacije.

Fotografija koju je objavio Jocelyn centar u Sidneju, pokazuje kako maternica izgleda prije ciklusa i tokom menstruacije.

Manja, bijela replika oslikava maternicu prije menstruacije, a druga u toku ciklusa, pa se najbolje može vidjeti da se ona zapravo udvostruči.

- Ovo je razlog zašto se osjećamo teško, tromo, deblje i bolnije tokom menstruacije - navodi se u opisu fotografije objavljene u grupi Apples and Ovaries.

No, ginekolozi se ne slažu u potpunosti s ovom fotografijom. 

- Za vrijeme dvadesetogodišnje prakse nikad nisam vidio da se maternica udvostruči tokom menstruacije. Postoje neke stvari koje se ženi dese i zaista uvećaju maternicu, ali je blago natečena. Nema šanse da maternica može da se udvostruči - rekao je ginekolog Safrir Njuvirt. 

Kako olakšati simptome PMS-a? 

San najbolje poboljšava sve simptome, pa je najbolje da legnete ranije kako ne biste ustale ujutro iscrpljene i neispavane.

Nemojte pušiti - sve studije dokazale su da žene koje konzumiraju cigarete imaju jače simptome PMS-a.

Smanjite unos kofeina, soli i šećera sedam dana pred menstruaciju kako biste minimizirali simptome, posebno nadutost i glavobolju.

Vježbajte.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.