NAUKA Mladunče je imalo samo dva mjeseca kada je uginulo

Pronađen "zaleđeni pas" star 18.000 godina

Avaz.ba
01.12.2019 12:16

Naučnici još istražuju o kojoj se vrsti radi

Foto: BBC

Naučnici pokušavaju ustanoviti da li je zaleđeno mladunče pronađeno u Sibiru, koje je staro 18.000 godina, zapravo pas ili vuk.

Mladunče je imalo samo dva mjeseca kada je uginulo, a zahvaljujući ledenim uvjetima u Sibiru, leš je savršeno očuvan, uključujući krzno, njušku i zube.

DNK testovima bilo je nemoguće ustanoviti o kojoj se vrsti životinje radi, a naučnici špekuliraju da bi mladunče moglo predstavljati evolucijsku vezu između vukova i današnjih pasa.

  • Mladunče je imalo samo dva mjeseca kada je uginulo
    Mladunče je imalo samo dva mjeseca kada je uginulo Foto: BBC

Radiokarbonskim datiranjem ustanovljena je starost mladunčeta u vrijeme kada je uginulo, kao i koliko drugo je zamrznuto. Analize genoma pokazale su da se radi o mužjaku.

Istraživač Dejv Stenton iz Centra za paleontologiju u Švedskoj kazao je za CNN da bi životinja mogla biti predak pasa i vukova.

- Već imamo mnogo podataka, može se očekivati da utvrdimo o čemu je zapravo riječ - rekao je Stenton.

Naučnici nastavljaju sa DNK sekvenciranjem te smatraju da bi otkrića mogla reći mnogo toga o evoluciji pasa. Mladunče je nazvano Dogor.

Vjeruje se da su današnji psi potomci vukova, ali postoji debata o tome kada su psi pripitomljeni. U istraživanju objavljenom 2017. navodi se da se pripitomljavanje dogodilo prije 20.000 do 40.000 godina

  • Savršeno očuvano krzno
    Savršeno očuvano krzno Foto: BBC
NA VRH