ZANIMLJIVOSTI

Loran Simons, devetogodišnji genijalac, napustio fakultet

U srednju školu krenuo sa 6 godina

Loran Simons. Arhiv

N. C. / Avaz.ba

11.12.2019

Loran Simons, devetogodišnji genijalac, napustio je fakultet. Naime, roditelji su ga ispisali nakon što im je rečeno da dječak neće moći diplomirati prije desetog rođendana.

Dječak iz Belgije se nadao da će ovog mjeseca završiti fakultet. Ipak, do toga, izgleda, neće doći. 

Loranovi roditelji su željeli da on diplomira prije 26. decembra, kad napuni 10 godina, te bi tako bio prvi u historiji.  

Međutim, s elektrotehničkog fakulteta u Anjdhovenu kažu da Loran ima još mnogo ispita, pa su predložili da diplomira sredinom 2020. godine. Njegovim roditeljima se to nije svidjelo - odmah su ga ispisali. 

Naime, trogodišnje školovanje na fakultetu Loran je trebao završiti za 10 mjeseci kako bi diplomirao prije svog 10. rođendana.

Aleksandar, otac genijalca, rekao je da je fakultet kritizirao njega i njegovu suprugu zbog čestih pojavljivanja dječaka u medijima.  

- A, ako neko dijete igra fudbal, onda mislimo da je medijska pažnja odlična. Moj sin ima drugačiji talent. Zašto ne bih bio ponosan na to - izjavio je Loranov otac.

U saopćenju elektrotehničkog fakulteta u Ajndhovenu se navodi da nije moguće da Loren završi školovanje prije nego što napuni 10 godina, a da se u isto vrijeme razvija kako treba.  

Univerzitet je, također, upozorio da se dječak prekomjerno izlaže pritisku te su dodali da je „nevjerovatan talent". 

Loran je nedavno bio tema brojnih svjetskih medija koji su se utrkivali da pišu o njemu. Kada je imao četiri godine, upisao je osnovnu školu i prvi razred je završio za 12 mjeseci. Onda je u naredne dvije godine završio šest razreda. U srednju je krenuo sa šest godina. 

Kada je napunio osam godina, uzeo je šest mjeseci odmora, a potom upisao fakultet. 

Ovaj ambiciozni dječak kaže da želi praviti vještačke organe koji bi isključili potrebu za donorima.

- Želim da učinim da život traje duže - rekao je Loran.

Dječak je, osim fotografskog pamćenja i visokog kvocijenta inteligencije - 145, dobar analitičar. Matematika mu ide, ali ne i jezici. 

- U ponedjeljak se upoznaje s gradivom, utorkom je u laboratoriji, srijeda je rezervirana za predavanja. Onda je kod kuće i čita osam sati. U četvrtak se sastaje s ljudima s fakulteta, a u petak polaže ispite - kaže njegov otac. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.