SVIJET

Najskuplji gradovi: Pogledajte koliko košta boravak u njima

Dva azijska grada i jedan evropski odnijeli su titulu najskupljih gradova.

Piše: N. Crnčalo / Avaz.ba

21.12.2019

Pariz. Arhiv

Kompanija "Economist Intelligence Unit" svake godine izdaje listu najskupljih gradova svijeta. Istraživanje se vrši na osnovu cijena u 133 grada, a ove godine tri grada dijele prvo mjesto.

Naime, u martu ove godine ova kompanija je izdala listu najskupljih gradova a na prvom mjestu su se našla tri grada Singapur, Pariz i Hong Kong.

Dva azijska grada i jedan evropski odnijeli su titulu najskupljih gradova. Istražili smo koliko se kreću cijene u ovim gradovima te jesu li one zaista toliko visoke. 

Prilikom istraživanja o cijenama u pomenutim gradovima koristili smo se podacima sa najpoznatijih svjetskih buking stranica.

Singapur. Arhiv

Singapur je otočni grad-država koji se nalazi na jugu Malajskog poluostrva. On se našao među tri grada koja dijele prvo mjesto na listi najskupljih gradova za 2019. godinu. Singapur je grad sa brojnim mogućnostima te se nalazi među najboljim mjestim za život.  

Poredeći ga s ostalim odredištima Azije, on i jeste veoma skup. Ako želite provesti noć u ovom očaravajućem gradu u hotelu sa tri zvjezdice- morat ćete izdvojiti između 150 i 200 KM, a jedan od najskupljih je poznati luksuzni hotel Marina Bay Sands, gdje noć iznosi oko 700 KM.

Lokalni taksi košta oko 10 KM, dok obrok košta 90 KM.

Singapur ima bogat noćni život. Jedan od najpopularnijih lokala je Ce La Vi, gdje možete uživati u panoramnom pogledu na nebodere Singapura, kao i u najboljim jelima i koktelima, a potom se premjestiti u klub na plesni podij. Kokteli u ovom baru koštaju oko 40 KM, a boca vina 226 KM. 



Pariz. Arhiv

Ajfelovog tornja, Luvra, Notr Dam katedrala kao i Trijumfana kapija atrakcije su koje privlače mnogobrojne zaljubljenike u putovanja da svrate u Pariz.

Prijestonica Francuske spada u najskuplje gradova na svijetu. Ako poželite boraviti u Parizu za noć ćete morati izdvojiti 250 KM, u hotelu sa tri zvijezdice. Taksi u gradu na Seni košta 21 KM.

Osim što ćete dati veliku svotu novca za noćenje, nećete proći puno bolje ni sa obrocima. Naime, u francuskom glavnom gradu obrok košta 97 KM, šolja kafe 15 KM. A ukoliko poželite opustiti se u nekom noćnom klubu ili otmjenom rastoranu za jednu točeno pivo platit ćete oko 20 KM, a flašu vina 80 KM.



Hong Kong. Arhiv

Hong Kong dijeli prvo mjesto na listi "Economist Intelligerce Unit". On je posebni administrativni region Narodne Republike Kine. Nalazi se na jugoistočnoj obali zemlje. 

Istražili smo koliko košta boravak u ovog gradu. Naime, noć, u gradu na jugoistoku Kine, u luksuznim hotelima košta od 380 KM nadalje, dok se mogu pronaći i prenoćišta za cijenu oko 90 KM. 

Doručak u prosječnom restoranu, za jednu osobu, iznosi oko 40 KM, dok je u luksuznim mjestima mnogo skuplje. 

Rentakar u Hong Kongu se kreće od 32 do 70 KM na dan. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.