ZANIMLJIVOST

Piste koje lede krv u žilama: Pogledajte najopasnije aerodrome na svijetu

Piše: N. Crnčalo / Avaz.ba

27.12.2019

Ilustracija. Arhiv

Zračni saobraćaj jedan je od najsigurnijih načina kretanja. Iako većini ljudi putovanje avionom ne predstavlja nikakvu brigu, postoje i one grupe kojima ovakav vid prijevoza izaziva veliki strah.

Danas, skoro da ne postoji dio svijeta u koji se ne može doći avionom, ali postoje i one zračne luke koje ne posjeduju standarde uobičajenog aerodroma

U nastavku donosimo nekoliko opasnih pisti u različitim dijelovima svijeta.

"Huančo E. Jrauskuin", Karibi. Arhiv

"Huančo E. Jrauskuin", Karibi

Jedna od najkraćih pista na svijetu nalazi se na otoku Saba u karipskoj zračnoj luci "Huančo E. Jrauskuin". Dužina piste na ovom aerodromu iznosi 96 metara, drastično manje nego što je uobičajeno.

Ova malena pista smještena je na grebenu koji je okružen Karipskim morem sa tri strane. Na ovu karipsku zračnu luku mogu slijetati samo mali avioni, koji mogu brzo usporiti.


Gibraltar. Arhiv

Zračna luka Gibraltar

Najopasnija pista u Evropi nalazi se na aerodromu Gibraltar. Pripada službi britanske prekomorske teritorije i služi za civilnu upotrebu. 

Zračna luka Gibraltar smještena je između Sredozemnog mora i grada Algekirasa. 

Dužina piste ovog aerodroma iznosi 1.830 metara te zahtijeva preciznost i profesionalnost prilikom slijetanja. 

No, posebna je po tome što siječe glavnu cestu, koja vodi ka Španiji, zbog čega se kopneni saobraćaj mora zatvarati prilikom svakog slijetanja i uzlijetanja aviona. 

"Sea Ice", Antarktik

"Sea Ice" je pista koja se nalazi na Antarktiku. Ovaj aerodrom ima pistu koja nije izbetonirana te se nalazi na ledu. Napravljena je od leda tako da postoji mogućnost otapanja ukoliko dođe do porasta temperature. Ovdje se avioni spuštaju direktno na led, a led je toliko debeo da se uopće ne razlikuje od betonskih pisti.

"Sea Ice" na Antarktiku. Screenshot

Aerodrom "Tenzing-Hillary" u Nepalu. Arhiv

Aerodrom "Tenzing-Hilari" u Nepalu

U grupu opasnih aerodroma spada i jedan koji se nalazi u Nepalu. Aerodrom "Tenzing-Hilari" nalazi se na skoro 3.000 metara nadmorske visine te je najstrmija pista na svijetu, a završava u provaliji. Zračni saobraćaj ovdje se odvija samo tokom dana, i to ukoliko vremenske prilike dozvoljavaju. 

Aerodrom "Paro" u Butanu. Arhiv

Ukoliko želite posjetiti Butan, morat ćete sletjeti na jedini aerodom u ovoj državi. Zračna luka "Paro" okružena je himalajskim vrhovima, višim od 6.000 metara. 

Paro, jedini internacionalni aerodrom u ovoj državi, nalazi se na nadmorskoj visini od 2.235 metara. Koliko je opasno slijetanje na ovaj aerodrom, najbolje pokazuje činjenica da na njega slijeće samo nekoliko pilota u svijetu, koji za to posjeduju dozvolu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.