ZANIMLJIVO

Leže na parama: Top deset najplaćenijih sportista

Zarada se procjenjuje na osnovu njihovih ugovora koje imaju sa klubovima

Ilustracija. Arhiv

Avaz.ba

2.1.2020

Zarade najvećih svjetskih sportista procjenjuju se na godišnjem nivou na osnovu njihovih ugovora koje imaju s klubovima ili takmičenja u kojima nastupaju, ali, također, uključuju i dodatne zarade od sponzorskih ugovora, nagradnih fondova i bonusa koje ostvare.

U nastavku donosimo deset najplaćenijih sportista u protekloj godini.








Flojd Mejveder. Arhiv

Flojd Mejveder Junior (Floyd Joy Mayweather, 42) ima još jedan razlog za slavlje tokom praznika, jer ga je „Forbes“ proglasio za sportistu koji je zaradio najviše novca u posljednjoj deceniji. Mejveder se našao ispred Kristijana Ronalda (Cristiano, 34) i Lionela Mesija (Messi, 32).

Mejveder je bio učesnik dva najunosnija sportska događaja tokom prethodnih godina. Naravno, u pitanju su njegove borbe s Menijem Pakjaom (Manny Pacquiao) i Konorom Mekgregorom (Conor Anthony McGregor), koje su predstavljale pravi zlatni rudnik. Procjenjuje se da je Mejveder, zahvaljujući tim borbama, zaradio više od 500 miliona dolara, što čini većinu njegove ukupne zarade za 10 godina koja iznosi 915 miliona dolara.

„Forbes“ piše da je to 115 miliona više nego što je bilo koji drugi sportista zaradio tokom desetogodišnjeg perioda, što dovoljno govori o tome koliko su zarade povećane zahvaljujući sponzorskim ugovorima i drugim pratećim prihodima.

Ovakva zarada mogla bi se nastaviti i u narednim godinama, imajući u vidu da je Mejveder otkrio na društvenim mrežama da razmatra povratak u ring, a špekulira se da bi mogao ponovo da se odmjeri u ringu protiv MMA zvijezde, ovoga puta protiv Habiba Nurmagomedova, trenutno najpopularnijeg i dosad neporaženog UFC šampiona.

Kristijano Ronaldo. Arhiv

Osim Mejvedera, dva najveća imena svjetskog fudbala – Kristijano Ronaldo (Cristiano) i Leonel Mesi (Messi) borila su se za drugo mjesto na listi.

Međutim, Portugalac je na kraju bio uspješniji za 50 miliona, zaradivši ukupno 800 miliona dolara. 

Kristijano Ronaldo trenutno nastupa u redovima italijanskog Juventusa, u koji je prešao iz Real Madrida. Često se spominje kao najbolji igrač na svijetu i jedan od najboljih igrača ikada.

Ronaldo ima rekordnih 5 nagrada "Ballon d'Or", što je najviše za jednog evropskog igrača.

Osvojio je 29 trofeja u svojoj karijeri, uključujući šest titula liga, pet titula UEFA Lige prvaka, jedno Evropsko prvenstvo i jednu UEFA Ligu nacija. Ronaldo drži rekord za najviše postignutih golova u UEFA Ligi prvaka (126), UEFA Evropskom prvenstvu (9), te za najviše asistencija u UEFA Ligi prvaka (34) i na Evropskom prvenstvu (6). Postigao je više od 700 golova za svoj klub i državu.

Lebron Džejms. Arhiv

Osim spomenutog trija, NBA zvijezda Lebron Džejms (Lebrone James, 34) nalazi se na četvrtoj poziciji s vrtoglavih 680 miliona dolara. 

Džejms trenutno nastupa za Los Anđeles lejkerse. Smatra se za jednog od najboljih igrača svih vremena. Igra na poziciji plejmekera, ali se često može naći i na poziciji krilnog centra, beka i krila. Zbog snage zapravo može biti na bilo kojem dijelu terena.

Tri puta je osvojio šampionski prsten, dva puta s ekipom Majami hit (2012. i 2013.) i jednom s Klivlend kavalirsima (2016.) i sva tri puta je izabran za MVP finala. 

S reprezentacijom SAD osvojio je dvije zlatne Оlimpijske medalje 2008. i 2012. te bronzе 2004. i na Svjetskom prvenstvu 2006.




 

Teniska ikona Švicarske Rodžer Federer (Roger) zauzima peto mjesto sa 640 miliona dolara.

Jedan je od najboljih tenisera u historiji ovog sporta.

Također, Federer je teniser koji je najviše sedmica proveo na ATP listi kao prvi.

Federer je osvojio rekordnih 20 grend slem singl turnira u karijeri.



Rodžer Federer. Arhiv

Luis Hemilton. Arhiv

Luis Hamilton (Lewis) britanski je vozač i svjetski prvak u Formuli 1.

Tutulu svjetskog prvaka osvojio je pet puta i to 2008., 2014., 2015., 2017. i 2018. godine. 

On se nalazi na desetoj poziciji sa zaradom od 400 miliona dolara.


Tajger Vuds. Arhiv

Na šestom mjestu liste najplaćenijih sportista našao se igrač golfa iz SAD Tajger Vuds (Tiger Woods).

Njegova zarada iznosi 615 miliona dolara.

Filip Mikelson. Arhiv

Filip Mikelson (Philip Mickelson) je još jedan američki igrač golfa koji se našao na ovoj listi. 

Njegova zarada iznosi 480 miliona dolara te se nalazi na osmom mjestu najplaćenijih sportista.

Meni Pakjao. Arhiv

Meni Pakjao (Manny Pacquiao) je bokser čija zarada iznosi 435 miliona dolara.

Pakjao je prvi bokser koji je postao svjetski prvak u osam različitih bokserskih težinskih kategorija, u kojima je osvojio deset naslova svjetskog prvaka. 

Također je i prvi bokser koji je linearno osvojio naslov u četiri različite kategorije.

Lionel Mesi. Arhiv

Leu Mesiju zarada i dalje raste i on je najplaćeniji sportista u 2019. godini s prihodom od 127 miliona dolara. Mesi je jedan od najboljih fudbalera svijeta, igrač je Barcelona i reprezentacije Argentine. Njegov igrački stil izazvao je usporedbe s Dijegom Maradonom, koji je Mesija proglasio svojim "nasljednikom".

Mesi je počeo igrati nogomet u ranoj dobi, a njegov je potencijal ubrzo primijetila Barcelona. Kao trinaestogodišnjak 2000. godine napustio je za mladi tim Njuvils old bojsa, te se sa porodicom preselio u Europu, budući da je Barcelona ponudila da će platiti liječenje njegove deficijencije hormona rasta.

Debitirao je u sezoni 2004./05. te srušio ligaški rekord za najmlađeg igrača koji je zaigrao u ligaškoj utakmici, a postao je i najmlađi strijelac u historiji. Mesi je 2006. produžio ugovor sa Barcelonom do 2014.

U više navrata dobio je "Zlatnu kopačku", nagradu koja se dodjeljuje najboljim fudbalerima na godišnjem nivou.

Kevin Durent. Arhiv

Kevin Durent (Durante) je američki košarkaš.

Igra na poziciji niskog krila, a trenutno je član NBA momčadi Bruklin netsa.

Nalazi se na devetom mjestu liste sa zaradom od 425 miliona dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.