ZANIMLJIVO

Remek-djela prirode: Planine duginih boja, ružičasta jezera

Ove veličanstvene prizore posjećuju brojni turisti, a u njima posebno uživaju fotografi

Ilustracija. Arhiv

Piše: N. Crnčalo / Avaz.ba

13.1.2020

Najspektakularnije prizore svijeta stvorila je priroda. Remek-djela prirode koja oduzimaju dah nalaze se širom. 

Ove veličanstvene prizore posjećuju brojni turisti, a u njima posebno uživaju fotografi. Očaravajuće forme, nijanse boja prvo vide svojim okom, potom iz "uhvate" kamerom i pošalju u svijet.

Pogledajte čuda koja je stvorila priroda. 

Jezero Hilier u Australiji. Arhiv

Jezero Hilier nalazi se u Australiji. Hilier je prirodno ružičaste boje, što ga izdvaja u odnosu na druga jezera. Međutim, zanimljiva je i činjenica da se nalazi svega nekoliko metara od Indijskog okeana.

Bakterije koje žive u jezeru izlučuju crvenkasti pigment te jezero tako dobiva očaravajuću boju.


Jezero Hilier u Australiji. Arhiv

Mramorne špilje u Patagoniji. Arhiv

Marbele Caves ili Mramorne špilje nalaze se u srcu Patagonije. Špilje se nalaze u sklopu jezera General Carera. Nesvakidašnje forme i pastelne nijanse koje se izdižu iznad ledenoplave jezerske vode jedinstvenost je ovog područja. Očaravajući prizor koji se može vidjeti, i to samo ukoliko se dođe brodom.

Također, ovo mjesto se smatra jednim od najizoliranijih prirodnih senzacija.

Patagonija je rijetko naseljena, dok se veći gradovi nalaze na obali Atlantskog okeana.

Prolaz divova. Agencije

Prolaz divova ili ''Giant's Causeway'' nastao je vulkanskom aktivnošću prije nekih 50 miliona godina, a radi se o lokaciji s desecima hiljada crnih cilindričnih bazaltnih stijena koje se protežu u more koje Sjevernu Irsku odvaja od Škotske. 

Ovaj jedinstveni prikaz dugo je bio nadahnuće za priče o divovima koji su putovali okeanom.

Prolaz divova. Agencije

Džangije Dansjia, Kina. Arhiv

Stijene planinskog Masiva Džangije Dansjia je pravo remek-djelo prirode. Planina duginih boja nalazi se u provinciji Gansu u Kini. Svoj neobični izgled treba zahvaliti crvenom pješčaniku i slojevima mineralnih naslaga.

Nestvarno lijepi prizori mogu se vidjeti u Peruu. Gdje se, također, nalazi planina dugine boje. Vinikuka je planina smještena u blizini grada Kusko. 

Mineralni sastav koji je prisutan na padinama i vrhovima "ofarbao" je planinu u sedam boja koje se smjenjuju i rezultiraju fascinirajuće. 

Vinikunka, Peru. Arhiv

Jezero Veličanstvena prizma. Arhiv

Jezero Veličanstvena prizma dio je Nacionalnog parka ''Yellowstone''. Ovo jezero je sigurno najupečatljiviji prizor ovog parka. 

Fascinira svojim bojama koje se prelijevaju od plave, zelene, žute do narandžaste. Kao i jezero Hilier, neobičnu boju dobiva zahvaljujući bakterijama koje u njemu žive.


Jezero Veličanstvena prizma. Arhiv

Grand Kanjon. Arhiv

Grand Kanjon odnosno Velik Kanjon dio je istoimenog nacionalnog parka. Strme litice koje je milionima godina dubila i izdubila rijeka Kolorado nalaze se u SAD. 

Ovo geološko čudo su prije stotina godina kreirali ledenjaci. Njegove crvene stijene mijenjaju boju s položajem sunca, stvarajući zadivljujuću pozadinu bilo kojoj fotografiji. Pješačenje do kanjona ili splavarenje rijekom Kolorado popularne su tamošnje aktivnosti.


Grand Kanjon. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.