KAKEIBO Male tajne velikih majstora

Lako je Japancima: Za štednju trebaju olovka i papir

I. K. / Avaz.ba

Strategija za štednju novca

Foto: Ilustracija


Sara Harvi (Sarah Harvey), autorica knjige "Kaizen: Japanska tajna trajne promjene", radila je u Tokiju u jednoj izdavačkoj kući i u tom periodu se zaljubila u japansku kulturu. Sada ponovo živi u Londonu, a za "CNBS Make it" otkriva kako je uz japansku metodu kakeibo naučila da štedi novac.

- Godine 2017. odlučila sam da se preselim u Japan i napustim posao u londonskoj izdavačkoj kući. Uživala sam u poslu i imala lijep društveni život, ali sam željela nešto novo. Već poslije šest mjeseci života u ovoj azijskoj zemlji primijetila sam kako detalji i strukturalne promjene znače tako mnogo u svakodnevnom životu Japanaca - kaže Harvi. 

Život u Japanu pomogao joj je da se "resetuje" kada je riječ o, kako navodi, neozbiljnim navikama potrošnje.

  • Naslovnica knjige

    Naslovnica knjige

    Foto: Agencije


Šta je kakeibo

Prevodi se kao "finansijska knjiga domaćinstva", a davne 1904. ga je izmislila Hani Motoko, inače prva japanska novinarka.

Za šopingholičare ova tehnika može biti značajna, jer je bazirana na ideji kako da ne trošimo van osnovnih okvira i u skladu sa svojim budžetom.

- Imala sam naviku da kupujem kada mi je dosadno, kada sam pod stresom ili tužna zbog nečega. Međutim, kupovala sam i kada sam bila sretna - kaže Sara.

Za kakeibo vam ne treba telefon, već samo sveska i olovka. Razlikuje se od drugih po tome što ne podrazumijeva softver, Excel tabele za proračun ili druge programe, već slično kao "Bullet Journal" - potencira važnost ručnog zapisivanja stvari, kao meditativnog načina obrade i promatranja naših navika potrošnje.

Istraživanja dokazuju veliki značaj pisanja rukom, jer kako kažu - tada smo prisutniji i svjesniji situacije, a istovremeno pronalazimo i priznajemo uzroke svojih loših navika.

Kakeibo kaže da prije kupovine sebi postavite ova pitanja:  

- Mogu li da živim bez ovoga?

- Može li moj budžet to da "istrpi"?

- Da li ću koristiti ovaj predmet?

- Imam li gdje da ga držim?

- Kako sam uopće došao/došla na ideju da ovo kupim?

- Kako se danas osjećam u emotivnom smislu?

- Kako se osjećam kada kupim tu stvar i koliko će me taj osjećaj držati?

Važno je napomenuti da kakeibo nije osmišljen kako bi istisnuo svu tu "radost" iz našeg života. Poenta je biti umjeren i svjestan situacije, ali ne treba praviti radikalne poteze i odricati se svega.

  • Sara Harvi, autorica knjige

    Sara Harvi, autorica knjige

    Foto: Agencije


Strategije za trošenje novca

Nekoliko jednostavnih kakeibo strategija za racionalno trošenje:

- Ostavite predmet na 24 sata i u tom periodu ćete shvatiti da li vam je zaista potreban. Ako sljedeći dan i dalje razmišljate o njemu, a možete da ga priuštite - kupite ga!

- Ne "padajte" na rasprodaje. Kupovina, kada su sniženja, obično se završi tako što pokupujete stvari koje nikada ne koristite. Za svaki komad odjeće koji želite da kupite, zapitajte se da li biste ga kupili po punoj cijeni.

- Redovno provjeravajte stanje na svom računu u banci. Provjera ravnoteža može vam pomoći da osjetite kontrolu nad svojim finansijama, jer dovodi u pitanje to koliko novca smijete potrošiti.

- Forsirajte plaćanje gotovinom, jer nepromišljeno provlačenje kartice stvara iluzornu sliku da imamo "mnogo para" na računu. Probajte da odvojite određenu svotu novca za jednu nedjelju i da se krećete u tom domenu.

- Postoji jedna sjajna ideja kako da se otrgnete impulsivnoj kupovini: na svoju platnu karticu zalijepite papirić na kojem piše "Da li mi ovo zaista treba?", i tada će vam neke stvari biti mnogo jasnije...

- Izolujte se iz svih okruženja koja potiču na trošenje. To mogu biti info mailovi brendova, društvene mreže, obilaženje tržnih centara u trenucima dosade...

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na