VJEROVALI ILI NE

Raskrinkavamo 5 najčešćih mitova u koje vjerujemo

I danas je čovječanstvo teško uvjeriti u suprotno pa se s koljena na koljeno prenose neistinite priče

Mitove je teže raskrinkati nego stvoriti. Agencije

Avaz.ba

15.1.2020

Ako smo nešto čuli dovoljno puta, dešava se da tu tvrdnju više i ne provjeravamo, već je uzimamo zdravo za gotovo kao apsolutnu istinu. Tako nastaju mitovi, koji toliko zažive da u njih svi vjeruju, a mi vam razotkrivamo pet najčešćih, od kojih su neki već stoljećima dio kolektivne svijesti.

Kineski zid se vidi iz svemira

I astronaut potvrdio da nije vidio zid. Agencije

Kineski zid vidi se iz svemira, čak i sa Mjeseca, teorija je koja je nastala u 19. stoljeću i do sada je pobijena nebrojeno puta, ali se i dalje ponavlja.

Čak ni potvrda astronauta Krisa Hedfilda, komandanta Međunarodne svemirske stanice, da se Kineski zid jedva vidi čak i iz niske Zemljine orbite, nije uvjerila čovječanstvo da je u pitanju višestoljetni mit.

Najveće stvorenje na svijetu je plavi kit

Najveće živo biće nije kit nego pečurka. Agencije

Godinama se tvrdilo da je plavi kit najveće biće u okeanima, ali to nije istina.

Malo bi ko pretpostavio da je najveća živa vrsta na planeti zapravo vrsta pečurke koja uspijeva u Plavim planinama Oregona u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Jedinka se sastoji od hiljada pečuraka koje mogu rasti na površini koja pokriva razdaljinu od 3,8 kilometara. I, što je posebno zanimljivo, ova pečurka je jestiva.

Alternative su štetnije od tradicionalnih cigareta

Neprovjerene informacije stvaraju zabunu. Agencije

Cigarete su dokazano štetne po zdravlje, ali ih i dalje puši svaki sedmi stanovnik planete.

Očigledno ne hajući mnogo za zdravlje, mnogi su i alternative cigaretama dočekali na nož. 

Pratio ih je niz neprovjerenih informacija, koje su, nakon velikog broja ponavljanja u javnosti, dovele do utiska da su zamjene za cigarete, zapravo, štetnije od tradicionalnih. 

Stručnjaci koji su se zaista bavili ovom tematikom, tvrde suprotno. Proizvodi poput onih koji zagrijavaju, a ne sagorijevaju duhan, dokazano su manje štetni od nastavka pušenja. 

Uz pomoć nauke i inovacija, novi alternativni uređaji su napravljeni tako da proizvode niži nivo nekih toksina od cigareta koje sagorijevaju duhan. 

Uređaji ovog tipa, ukoliko su zasnovani na nauci, mogu biti prilika stoljeća za milijardu pušača koji bi, u protivnom, nastavili da puše. Potrebno je reći "ne" urbanim mitovima i otvoriti vrata boljim alternativama.

Masna hrana = višak kilograma

Važna je izbalansirana ishrana. Agencije

Dugo je masna hrana važila za glavnog krivca za višak kilograma. Ipak, uprkos brojnim dijetama koje iz godine u godinu osvajaju planetu, nutricionisti su sve glasniji u jedinstvenom stavu da je izbalansirana i dobro odmjerena ishrana ključ vitke linije i zdravog tijela. 

Ona podrazumijeva i unos masti. 

Stručnjaci poručuju da goje obroci koje uzimamo kada nismo gladni, emocionalno prejedanje i kasna večera. 

Ne zaboravite, sve se češće ističe mediteranska ishrana, koja se smatra najzdravijom, a u kojoj je zastupljeno čak 35-40 posto masti. 

Ipak, treba imati u vidu da su masti mediteranske vrste ishrane prije svega iz maslinovog ulja, orašastih plodova, ribe - tačnije pripadaju grupi nezasićenih masti. Ako se usvoji jasna razlika između zasićenih i nezasićenih masti, masna ishrana neće značiti rizik po zdravlje niti šok kada se stane na vagu.

Grom ne udara dva puta u isto mjesto

Fenomen "vječne oluje" pobija ovaj mit. Agencije

Ako znamo da munja uvijek traži najbliži put ka zemlji, bilo da je u pitanju drvo ili visoka zgrada, vrlo je moguće da će udariti više puta isto mjesto. 

"Empire State Building", koji ima 102 sprata, grom svake godine udari, u prosjeku, 23 puta, a desilo se i da tri puta u toku jedne oluje dođe do udara. 

Postoji i jezero Marakaiba u Venecueli, iznad kog na stotine munja sijevne u toku jednog sata. Taj fenomen zovu "vječna oluja" ili "svetionik Marakaiba". Tu, u prosjeku, bude čak 260 olujnih dana u godini, a na kvadratnom kilometru sijevne 250 munja tokom godine pa je ovo mjesto završilo i u Ginisovoj knjizi rekorda zbog najveće koncentracije munja na svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.