ZABAVA

Najjeftinije destinacije u 2020. godini: Savršen odmor uz pristupačne cijene

Na listi je i jedan grad iz regije

Piše: N. Crnčalo / Avaz.ba

19.1.2020

Poreč, Hrvatska. Arhiv

Putovanja potiču na drukčije gledanje na svijet i okolinu te šire vidike. Želite li da vaše putovanje i odmor bude nezaboravan i savršen, onda je vrijeme da ih počnete planirati. Mnogo je očaravajućih destinacija, međutim finansijska sredstva ograničavaju. 

"Busniss insaider" napravio je listu najjeftinijih destinacija za odmor u 2020. godini. Na listi nalazi se 21 mjesto koje bi po cijenama moglo da odgovori mogućnostima mnogih ljudi. 

Ukoliko želite pobjeći od monotone svakodnevice odmor na nekoj od sljedećih destinacija zasigurno će odgovoriti vašim potrebama.

Na listi najjeftinijih gradova našao se i jedan iz regiona hrvatski Poreč. 

Sunčev Brijeg. Arhiv

Na jugoistoku Bugarske nalazi se ljetovalište Sunčev Brijeg. Ovo ljetovalište našlo se na vrhu liste najjeftinijih destinacija za odmor u 2020. godini. Sunčev Brijeg je najmodernije ljetovalište na Crnom moru smješteno u 8 km dugom pješčanom zalivu koji formira polumjesec, okrenut na istok. 

Na južni dio praktično se nastavlja novi Nesebar u čijem je produžetku poluostrvo na kojem se nalazi drevani grad Nasebar, koji je pod zaštitiom UNESCO-a.

Ukoliko budete željeli posjetiti ovo mjesto nećete morati potrošiti mnogo novca. Šolja kafe u lokalnim barovima košta svega 0,90 $. Osvježavajuća gazirana pića kao što je Coca-Cola koštaju 1,2 $. Boca mineralne vode u marketima iznosi 0.48 $.

Ukoliko želite objedovati u nekom od restorana, za tri osobe ćete platiti večeru 28,90 $.


Marmaris. Arhiv

Korak iza bugarskog ljetovališta po povoljnim cijenama nalazi se Marmaris. Ovo popularno ljetovalište smješteno je u provinciji Mula, na jugozapadu Turske. Turizam je ovdje glavni izvor pihoda za stanovnike.  

Marmaris je i centar za jedrenje i ronjenje te posjeduje dvije glavne i nekoliko manjih marina. On je lučki grad na mediteranskoj obali.

Ovo turističko mjesto našlo se drugo na listi najjeftinijih destinacija za tekuću godine. Cijene su povoljne, kafa košta 2,61 $, boca Coca-Cole 1,4 $. Večera za tri osobe iznosi svega 37,70$.


Marmaris. Arhiv

Tokio. Arhiv

Jedan grad iz najistočnije zemlje Azije našao se na ovoj listi. Tokio je glavni grad Japana. I prema podacima „Busniss Insaider“ cijene u njemu su veoma povoljne. 

Riječ Tokio u slobodnom prevodu sa japanskog znači istočna prijestonica. Osim što je glavni, Tokio je i najveći japanski grad.

Zanimljivo je da ima daleko manje nebodera nego drugi gradovi slične veličine, a čemu su doprinjeli standardi u gradnji koji su zahtijevani zbog čestih zemljotresa.

Također, zanimljivo je i da ovaj grad ima i najkomplikovaniji javni prevoz na svijetu, stoga ako se odlučite otputovati ovdje imajte na umu ovu činjenicu.

Ukoliko se nađete u prilici posjetiti ovaj grad boravak u njemu neće vas mnogo koštati. Obrok za tri osobe u Tokiu u prosjećnim restoranima košta 46,02 $. Ukoliko budete željeli predahnuti uz šolju kafe ili bocu Coca-Cole morat ćete izdvojit 2, 01 $ odnosno 0,86 $.


Tokio. Arhiv

Algarve. Arhiv

Najjužnija pokrajina Portugala našla se na 4. mjestu najjeftinijih destinacija za odmor, riječ je o Algarvi. Glavni grad pokrajine je Faro.  

Južna obala Algarvea jedna je od najljepiših ljetovališta.

Također, Algarve jedno je od najpopularnijih turističkih odredišta Portugala i Evrope.

Zanimljivo je da se tokom ljetna broj stanovnika ove regije utrostruči, zahvaljujući velikom broju turista koji godišnje dostižu brojku oko 10 miliona ljudi.

Ime regije potječe od arapske riječi "al garb" što znači zapad.

Ako poželiti uživati u prekasnim predjelima ove regije zasigurno ćete i finansijski dobro proći.

Obrok za tri osobe ovdje ćete platiti 47,61 $, šolju kafe u baru 0.80 $, a bocu gaziranog pića 1,70 $.


Algarvi. Arhiv

Costa del Sol. Arhiv

Costa del Sol u prevodu sa španskog znači sunčana obala. Nalazi se u provinciji Malaga. Ova rivijera proteže duž obale Mediterana nekih 300 km, od Gibraltarskog moreuza do provincije Granada na istoku.

Brojna turistička naselja nalaze se na ovom području. Na zapadu leži Toremolinos, ljetovalište koje je još 1960-ih postao vrlo popularan. Također, ovdje se nalaze i brojna druga ljetovališta kao što su Benalmadena, Mijas i Fuengirola.

Costa del Sol poznata je po 3000 sunčanih sati. Također, na Costi se nalaze brojni tereni za golf, pa je u šali zovu Costa del Golf.

Prema podacima „Business Insaidera“ i u ovoj području ćete pored idealnog provoda i odmora proći i $1.36

Pored idealnog odmora kojeg ćete pamtiti ovdje ćete i dopro finansijski proći, sobzirom da je obrok za tri osobe ovdje iznosi 48,64 $, kafa u barovima 2,49 $, boca Coca-Cole 2,26 $.


Costa del Sol. Arhiv

Cape Town. Arhiv

Cape Town je drugi najmnogoljudniji grad u Južnoafričkoj Republici. 

Grad je poznat po svojoj luci, po svom prirodnom položaju u botaničkoj regiji Cape, kao i po vrlo uočljivim prirodnim obilježjima poput planine Table i Cape Point.

Ovaj grad u Južnoafričkoj Republici je jedan od gradova u svijeta, koji se može pohvaliti multikulturnim životom, a istovremeno predstavlja i jedno od osnovnih odredišta za useljenike i azilante. 

Zanimljivo je i da je Cape Town je proglašen najboljim mjestom za posjetiti na svijetu 2014. godine od strane „The New York Timesa“ i „The Telegrapha“. 

Cape Town. Arhiv

Hoi An. Arhiv

Hoi An je grad na obali Južnog kineskog mora u vijetnamskoj pokrajini Kuangnamu. 

Stari grad Hoi Ana upisan je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji 1999. godine, kao izvanredno dobro sačuvan grad izgrađen od 15. do 19. stoljeća u kojemu građevine i plan ulica odražavaju izvorne i strane utjecaje koji su se spojili u jedinstvenu svjetsku baštinu.

Obrok za tri osobe ovdje ćete platiti 57, 94 $, šolju kafe u baru 1,66 $, a bocu gaziranog pića 0,67 $.


Hoi An. Arhiv

Na listi najjeftinijih destinacija u 2020. godini našli su se i Bali, Prag, Papos, Sliema, Mombasa i drugi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.