SAVJETI

Najčešći problemi na automobilu koje uzrokuju niske temperature

Savjeti kako se riješiti neželjenih problema

Savjeti za ugodnije zimske vožnje. Ilustracija

A.F./Avaz.ba

23.1.2020

Zimske temperature mogu negativno utjecati na rad vašeg automobila, najčešće kada padnu ispod -5 stepeni, kada vam automobil stoji parkiran vani više dana zaredom ili ako imate stariji model automobila.

Kako biste se riješili neugodnih situacija poput učestalih kašnjenja na posao jer ne možete pokrenuti automobil ili stajanja na minusu pored automobila zbog zaleđene brave, donosimo vam najčešće probleme koji se zimi mogu pojaviti i načine na koje ih možete najbrže riješiti.

Zimske temperature mogu negativno utjecati na rad vašeg automobila. Ilustracija

Zaleđeno vjetrobransko staklo česta je pojava zimi. Tokom tog perioda nastojte u automobilu imati tekućinu za odleđivanje te plastičnu ili gumenu strugalicu kako biste brže odledili staklo. Nikako nemojte pokušavati s toplom vodom jer bi ona mogla prouzrokovati pucanje stakla. Prije čišćenja obavezno odvojite brisače od stakla. Provjerite i stanje guma na brisačima jer vam, ako su dotrajale, može biti smanjena vidljivost u vožnji, što je izuzetno opasno.

Ako imate stariji automobil koji se otključava ključem, sigurno se često susrećete sa zaleđenom bravom. U takvim situacijama obavezno prije otključavanja poprskajte bravu tekućinom za odmrzavanje.

Automobilu zimi osigurajte gorivo vrhunskog kvaliteta kako ne biste imali problema sa startom motora pri niskim temperaturama.

Osigurajte vašem automobilu gorivo visokog kvaliteta. Ilustracija

Obratite pažnju i na svjetla za koja se može uhvatiti inje i smanjiti vam mogućnost osvjetljavanja ceste. Kako biste to spriječili, svjetla automobila namažite voskom. 

Kako biste uživali u zimskim vožnjama, obratite pažnju na sve prethodno spomenuto i, kad god je to moguće, zaštitite svoj automobil od niskih temperatura parkiranjem u garaži ili nekom drugom natkrivenom prostoru.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.