NEVJEROVATNO Završila na operaciji

Jezivo: Redovno išla u solarij pa zaradila ogroman ožiljak na čelu

Tada nije koristila kremu za sunčan

Avaz.ba

Keri Sirsi

Foto: Facebook


Pokušaji da se fizički izgled dovede do savršenstva može stvoriti ozbiljne zdravstvene probleme.

Keri Sirsi (Carrie Searcy) suočila se s karcinomom kože koji se pojavio na njenom čelu. Doktori sumnjaju da su predispozicije za teško oboljenje nastale od 16. do 25. godine kada je Keri tri puta sedmično posjećivala solarij.

Tada nije koristila kremu za sunčanje jer je vjerovala da će direktno izlaganje UV zračenju pomoći da izgleda kao modeli s naslovnica modnih magazina. Ipak, postala je zabrinuta kada je prije nekoliko godina na svom licu uočila blijedu tačku nalik vosku.

Keri je se pokušala riješiti kod kuće, ali bez uspjeha. Potom je posjetila dermatologa pa je uslijedila biopsija čudne pojave na koži.

Rezultati su otkrili da je Keri imala karcinom bazalnih stanica, tip raka koji zahtijeva kiruršku intervenciju. Šest sedmica nakon otišla je na šestosatnu operaciju i tumor je uklonjen. Tada je dobila ožiljak na čelu u dužini od oko 10 centimetara, prenosi Index.hr.

- Tačka je bila veličine jagodice prsta pa sam mislila da će operacija proteći brzo. Medicinska sestra mi je rekla da je tačka vrh ledenog brijega i da je najvjerovatnije zahvaćena veća površina ispod kože. Zaprepastila sam se kada sam ugledala rez. Plakala sam zbog ožiljka i pitala se koliki je tumor zapravo bio - kaže Keri, a prenosi Unilad.

Operacija i njene posljedice navele su Keri na razmišljanje o prošlom načinu života. Pitala se je li preplanuli ten bio vrijedan patnje koju je doživjela.

Sada želi upozoriti sve korisnike solarija o štetnim posljedicama. Savjetuje ljude da umjesto izlaganja sunčevim zrakama koriste kreme i sprejeve za potamnjivanje kože.

- Postoje dva sloja šavova na mojoj rani. Vanjski će biti skinut sljedeće sedmice, a unutrašnji će se istopiti. Neugodno je iskustvo dokaz da preplanuli ten nije vrijedan stresa i ovakvog maltretiranja - kaže.

Pored negativnih učinaka za zdravlje čovjeka, solarij može biti uzrok preranog starenja kože, bora i oštećenja.

TWITTER

Više o:

Tumor Irska Solarij
NA VRH

Podijeli članak na