ZANIMLJIVO

Egzotične destinacije: Probajte kubanku i naučite plesati ča-ča-ča

Otputujte na Kubu, Bali, Zanzibar

Kuba. Arhiv

Piše: N. Crnčalo / Avaz.ba

27.1.2020

Kada biramo destinaciju na koju ćemo otputovati, na pamet nam uvijek prvo padnu popularne evropske destinacije kao što su Pariz, Barcelona, Rim. 

Međutim, udaljene zemlje puno su egzotičnije i tajanstvenije od onih u neposrednoj blizini. Ponekad treba iskočiti iz svojih okvira i upustiti se u avanturu na drugom kraju svijeta. 

U nastavku vam donosimo egzotične destinacije koje će sigurno odgovoriti vašim očekivanjima.


Kuba. Arhiv

Republika Kuba je otočna država koja se nalazi okružena Meksičkim zaljevom, Karipskim morem i Atlanskim okeanom. Kuba ima više od 4.000 otoka i otočića, 200 zaljeva i 250 plaža, među kojima su neke od najljepših na svijetu.

Posljednjih 20 godina ova komunistička zemlja sve više je popularna među turistima. Ova zemlja veoma je poznata u prvom redu po cigarama za koje se smatra da su najbolje na svijetu. Sve premium cigarete radi ista kompanija.

Također, Kubanci su veoma topao narod i jako vole ples. S Kube potječu bolero, mambo i ča-ča-ča.


Kuba. Arhiv

Bali. Arhiv

Bali - indonezijski otok koji svi želimo posjetiti. Bali je mjesto gdje je sve moguće, ovdje se nalaze rajska priroda, adrenalinske atrakcije, luksuzni smještaji, očaravajuće plaže, ali i jeftina hrana i piće. Na Baliju se nalazi više od 20.000 hramova koji svojom raskošnom hinduističkom arhitekturom, šarenim reljefnim elementima i zanosnim skulpturama dominiraju otokom.

Otok vas svojom energijom, po dolasku, isključi od svakog drugog realnog svijeta. U toliko se razlikuje od ostalih destinacija, a na vama ostaje da ga istražite i uživate.

Najljepše i turistima najomiljenije plaže, poput Padang Padanga, nalaze se na jugu otoka. Ali, osim plaža, jug krije i popularne gradiće poput Kute i Legijana s burnim noćnim životom za turiste. Bali je zaista raj na zemlji.

Bali. Arhiv

Filipini. Arhiv

Filipini su otočna država u jugoistočnoj Aziji. Glavni grad je Manila, najveći je Kezon Siti, a zajedno čine metropolsko područje Manile.

Savršene plaže, gostoljubivi mještani i prekrasna priroda glave su odlike zemlje u kojoj je cijena života, za naše pojmove, nevjerovatno jeftina.

Građane Filipina prati glas o najljubaznijim ljudima Azije. Oni su u isto vrijeme gostoljubivi i znatiželjni, ali i poštuju goste i vrlo su susretljivi. Uvijek se čine sretnima i duhovitima, a vole pjevati i plesati kad god postoji prilika za slavlje.

Stanovništvo uglavnom govori engleski jezik, što je velika prednost u odnosu na druge azijske zemlje.  

Filipini. Arhiv

Zanzibar. Arhiv

U Indijskom okeanu nalazi se Zanzibar, koji čine brojni manji otoci i dva velika Unguja i Pemba. Zanzibarsku privredu čine proizvodnja začina, uzgajanje palme "raffia" i turizam. Otok je poznat po proizvodnji bibera, cimeta, klinčića i muškatnih oraščića.  

Zanzibar se sastoji od tri dijela koji čine kameni grad, moderni dio Ngambo te historijski dio Ston Taun. 

Predivne pješčane plaže, sunce i more idealno su mjesto za uživanje.


Zanzibar. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.