ZANIMLJIVOSTI

Šri Lanka dragulj Indijskog okeana: Mjesto bogate historije i neobičnog spoja prirode

Jedna od atrakcija su i slonovi u Pinalavi

Šri Lanka. Arhiv

Piše: N. Crnčalo / Avaz.ba

28.1.2020

Šri Lanka je otočna država u Aziji, svojom ljepotom opravdala je naziv dragulj Indijskog okeana. 

Također se naziva i ''suzom Indije'', što se većinom pripisuje obrisu otoka. Međutim, historiografi tvrde kako naziv predstavlja historiju odnosa dviju država.

Šri Lanka je država bogate historijske baštine i neobičnog spoja prirode koji objedinjuje džunglu, predivne plaže i planinarske rute i očarava mnogobrojne turiste.

Za Šri Lanku, kao i mnoge tropske destinacije, često kažemo da su raj na zemlji. Međutim, Šri Lanka ima i arheološko uporište za ove tvrdnje. 

Prema legendi, pri izgonu iz rajskog Edena Adam je u potrazi za najsličnijom lokacijom izabrao upravo ovaj otok. Entuzijasti su dovoljan dokaz pronašli u otisku stopala na Šri Padi, planini u južnoj regiji otoka koja se prema vlasniku naziva i Adamov vrh. 




Drevna Sigrija - Avaz
Drevna Sigrija - Avaz
Drevna Sigrija - Avaz
Drevna Sigrija - Avaz
Drevna Sigrija - Avaz
+1

Sigirija je mjesto pod zaštitom UNESCO-a. Definitivno je jedna od najpoznatijih otočnih destinacija na Šri Lanki, koja prima desetine posjetilaca godišnje. Stanica se otvara u 6:30 sati, kada je i najbolje započeti avanturu uspona. Na lokalitetu u ranim jutarnjim satima je manja gužva i možete istražiti stjenovitu tvrđavu bez stajanja u redovima.

Veličanstvena tvrđava iz 5. stoljeća najposjećenije je historijsko mjesto na Šri Lanki. Divovska stijena uzdiže se 200 metara, a nekada je bila kraljevska palača.  

Zakoračite u prošlost, šetajući uređenim vrtovima koje sadrže umjetne ribnjake, fontane...    

Ovdje će vas oduševiti freske prekrasnih dama iscrtane na cijenama. Napravite sjajan ulaz kroz masivne lavove šape isklesane u kamenu i popnite se uz 1.200 stepenica sve do vrha gdje panoramski pogled na okolni pejzaž čeka one koji se usude doći do vrha.


Pidurangala, Šri Lanka. Arhiv

Kilometar udaljenosti od Sigirije nalazi se Pidurangala, koja rijetko čini turističke rute. Uspon planinama posjetiocu pruža dva različita iskustva. Jedan daje pogled na historiju Šri Lanke, a drugi uzbudljivo planinarenje.  

Pidurangala je idealna za uzbudljivo planinarenje stjenovitim dijelovima.


Pinavala, Šri Lanka. Arhiv

Pinavala je selo u distriktu Kegela. Poznata je po velikom broju slonova, a mjesto tokom cijele godine posjećuju mnogi turisti. 

Međutim, i ovdje je uvijek gužva te brojne agencije svojim klijenata preporučuju da zaobiđu ovu atrakciju prilikom posjete Šri Lanki.


Pinavala, Šri Lanka. Arhiv

Zlatni hram. Arhiv

Posebnu čar ima Zlatni hram u gradu Dambula, prvom većem mjestu i polazištu za sve znamenitosti čuvenog šrilankanskog kulturnog trokuta. 

Kako je prikazivanje Bude tačno definirano kroz budističke mudre, ova statua je uprizorena kroz Vitarka mudru, gdje Buda palcem i kažiprstom jedne ruke oblikuje kotač, što simbolizira krug dharme. Upravo tim pokretom prikazuje se Buda koji podučava.

Zlatni hram, iako impozantan zbog autentične stupe te veličanstvenog Bude koji veličinom zaklanja cijeli kompleks, samo je uvod u čaroliju tog spiritualnog mjesta. Poviše Zlatnog hrama nalaze se Pećinski hramovi, do kojih se dolazi penjanjem brojnim stepenicama. 

Prilaz budističkom samostanu i Špiljskim hramovima odiše posebno mističnom energijom, gdje vam društvo prave majmuni skakući po krošnjama drveća do samog vrha. 


Zlatni hram. Šri Lanka

Plaža Mirisa. Arhiv

Plaža Mirisa je popularna pješčana plaža na jugu Šri Lanke. Osim u predivnim plažama, ovdje možete uživati u božanstvenim zalascima sunca.

Mnoštvo je razloga zašto posjetiti ovu očaravajuću zemlju u Aziji. Jedan od razloga je zasigurno i ova Miris plaža, s nebom koje tokom zalaska sunca poprimi sve dugine boje. 


Šri Lanka. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.