ZANIMLJIVOSTI

Najneobičnija mjesta u Evropi: Jeste li ikada bili u Popajevom selu

Ove jedinstvene lokacije nalaze se u Norveškoj, Malti, Grčkoj

Popajevo selo. Arhiv

Avaz.ba

1.2.2020

Evropa, iako nije egzotičan kontinent, privlači mnoge posjetioce zbog metropola koje su tu smještene. Međutim, u Evropi se nalaze i lokaliteti koji su neuobičajeni. 

Pogledajte listu top 5 najneobičnijih i jedinstvenih mjesta u Evropi i nadamo se da će vas neko od njih namamiti da se spakujete i posjetite ih.

Kjeragbolten, Norveška. Arhiv

Jedinstven primjer prirodnog čuda je i Kjeragbolten, stijena koja se nalazi u Norveškoj. 

Smještena između dvije litice, na visini od 984 metra, tako da se praktički osjećate kao da lebdite u zraku.

Osim što je vrlo popularna turistička atrakcija, Kjeragbolten je i jedno od omiljenih mjesta za “ovisnike” o bejs džampingu.

Dolazak dotamo je podosta izazovan, pogotovo uspinjanje na planinu, jer neki dijelovi zahtijevaju penjačku opremu. Međutim, kad jednom stignete na vrh, pogled sa stijene je neopisiv. I zapamtite – ne gledajte dolje!

Kjeragbolten, Norveška. Arhiv

Popajevo selo, Malta. Arhiv

Popajevo selo prije 40 godina nije ni postojalo dok ''Disney'' nije odlučio iskoristiti mjestašce blizu Melieća kao set za snimanje mjuzikla ''Popaj''. 

Izgradnja takozvanog Popajevog sela bila je inspirirana stripovima E.C. Segara i riječ je o selu u koje se Popaj vraća u nadi da će naći svog oca.

Popajevo selo danas je vrlo popularna destinacija. Ovdje možete upoznati neke od likova kao što su Popaj, Oliva i Vimpi, ići na izlet čamcem oko uvale ili gledati razne predstave koje se izvode svaki dan.

Ulaz u Popajevo selo se plaća 16 eura i uključuje svaku aktivnost u parku osim hrane, a dobijete i besplatnu čašu vina na ulazu.

Popajevo selo. Agencija

Samostan Svetog Trojstva, Kalambaka, Grčka. Arhiv

Samostan Svetog Trojstva je sagrađen na takozvanim meteora stijenama, čije se značenje može ugrubo prevesti kao “usred neba”. Samostan Svetog Trojstva zapravo i nije jedini takve vrste u Grčkoj – postoji ih čak 24, a samo šest ih je otvoreno za posjetioce. 

Ovaj trend izgradnje samostana na ovakvim mjestima bio je popularan kroz 14. i 15. stoljeće jer su tadašnji redovnici vjerovali da će tako biti bliže Bogu. Do samostana se može doći stepenicama ili cestom na obližnjoj litici i zatim žičarom preko kanjona između dvije litice.

Samostan Svetog Trojstva, Kalambaka, Grčka. Arhiv

Rijeka Tinto, Španija. Arhiv

Rijeka Tinto protječe kroz grad Huelvu na jugozapadu Španije. Samo ime rijeke zapravo znači “obojan” na španskom jeziku i ime je dobila zbog svoje ciglasto-crvene boje. 

Područje oko rijeke je stoljećima bilo rudnik bakra, zlata i drugih metala. Nakon tolikih godina rudarstva, visoki nivoi željeza su se naprosto rastopili u rijeci, što je rezultiralo nastankom izuzetno kisele vode.

Rijeka Tinto, Španija. Arhiv

Prolaz divova, Sjeverna Irska. Arhiv

Prolaz divova je prirodni rezervat koji se nalazi u Sjevernoj Irskoj. Ovo prirodno čudo sastoji se od približno 40.000 bazaltnih stupova koji su uvršteni na UNESCO listu Svjetske baštine zbog svojih neobičnih oblika. Iako su ove stijene zapravo rezultat vulkanske erupcije, još postoji legenda o njima koja kaže da je stijene sagradio div (otud i ime). Godine 1986. otvoren je i "Causeway Tourist Centre", gdje možete dobiti korisne informacije o mjestu, razmijeniti novce i kupiti suvenire.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.