ZANIMLJIVOSTI

Ukoliko ne volite gužvu posjetite ovih 10 europskih destinacija

Prekrasne građevine u gradovima koji nisu toliko privlačni turistima

N. C. / Avaz.ba

3.2.2020

Ilustracija. Arhiv

Evropa je riznica kulturnog blaga, raskrsnica uzbudljivih trendova i prekrasnih historijskih građevina. Nakon Australije je najmanji kontinent, ali je nevjerojatan broj turista iz cijelog svijeta koji je posjećuju svakodnevno kako bi uživali u jedinstvenom duhu njenih gradova. Baš iz tog razloga, mnoga odredišta mogu biti krcata posjetiocima, što često kvari doživljaj.

Ako niste ljubitelj gužve, a ne želite da vam čar europskog duha bude uskraćena, posjetite ovih deset alternativnih destinacija i nećete se pokajati. 


Ćiođija. Arhiv

Ćiođija (Chioggia) umjesto Venecije

Venecija oduzima dah, ali se istovremeno guši u masama turista. Svake godine skoro 30 miliona posjeti talijanski grad "na vodi". Da biste izbjegli zakrčene ulice i predugačke redove, odlučite se za Ćiođiju. Kao i Venecija, riječ je o ribarskom gradiću koji pruža duh romantične talijanske obale s izobiljem mostova, kanala, uskih ulica i raznobojnih kuća. Jedino gužve nema.

Ćiođija. Arhiv

Utreht. Arhiv

Utreht umjesto Amsterdama

Prijestonica Nizozemske je, također, preplavljena posjetitiocima do te mjere da su im uveli zabrane, ograničenja i kazne. Nedaleko od Amsterdama je Utreht, koji je mirniji, a nudi skoro sve za čim tragate i u prijestonici, od kanala do historijiskih četvrti. 

Sevilja. Arhiv

Sevilja umjesto Barcelone

Katalonska prijestonica jedna je od najposjećenijih destinacija na kontinentu. Svake godine nju posjeti 27 miliona turista. Poznato šetalište Ramble je pogotovo zahvaćeno gužvom. Zato je Sevilje pravo mjesto za odmor i užitak. Posjetite Palaču kraljeva i uživajte u večernjim nastupima izvođača flamenka. Iako Sevilje nije u potpunosti mirna i tiha, imat ćete priliku da se zaista stopite s tempom andaluzijskog života. 

Sevilja. Arhiv

Split. Arhiv

Split umjesto Dubrovnika

Dubrovnik privlači na hiljade posjetilaca svakodnevno, što zbog krstarenja Mediteranom i Jadranom, što zbog popularne serije "Game of Thrones", koja je mahom snimana baš tamo. Izbjegnite gužvu i uputite se prema Splitu, gradu okruženom zadivljujućom prirodom, plažama i historijsim građevinama. 

Regensburg. Arhiv

Regensberg umjesto Praga

Zakrčene ulice i kilometarski redovi dio su svakodnevice češke prijestonice. Iako je arhitektonski sličan, a i popularna je luka za brodove koji krstare Dunavom, Regensberg u njemačkoj pokrajini Bavariji bolja je opcija. Tamo se nalazi i poznata katedrala, kao i stari dio grada i most pod zaštitom UNESCO-a. Taj most je, štaviše, poslužio kao model Karlu IV. pri izgradnji mosta u Pragu koji nosi njegovo ime. 


Regensburg. Arhiv

Lids. Arhiv

Lids umjesto Londona

Središte britanske prijestonice je katkad toliko krcato da je potrebno laktati se za prolaz. Zašto onda ne posjetiti neko mirnije mjesto na otoku? Dobar prijedlog je Lids, na sjeveru Engleske. U prošlosti je bio industrijsko središte, a sada je dom umjetničkoj sceni u usponu, burnom noćnom životu i raznim mjestima za šoping. 

Porto. Arhiv

Porto umjesto Lisabona

I Lisabon pati zbog svoje popularnosti, što je očevidno kada godišnje 6 miliona posjetilaca posjeti grad od pola miliona stanovnika. Toplo se preporučuje drugi grad po veličini u zemlji - Porto. On je simbol za dobra vina, dok tamošnju historijsku četvrt UNESCO smatra svjetskom kulturnom baštinom. Pored ovih znamenitosti, očarat će vas i crkve u baroknom stilu, uske uličice i visoki mostovi preko rijeke Douro. 

Bolonja. Arhiv

Bologna umjesto Rima

Ovaj grad na sjeveru Italije ljudi nerijetko zanemaruju, osobito u odnosu na prijestonicu. Bologna se odlikuje brojnim srednjovjekovnim građevinama, muzejima i jednim od najstarijih univerziteta u Evropi. Tu je i pregršt kafića i restorana zbog koga grad nosi nadimak La Grasa, odnosno "debeli". Ovdje nema malih porcija zato otvorite i svoj apetit. 

Graz. Arhiv

Graz umjesto Beča

Tokom 2018. zabilježeno je 16,5 miliona posjeta iz inozemstva u Beč. Ako vam je to previše, uputite se prema Grazu. Njegov stari dio je svjetska kulturna baština UNESCO-a. Glavne atrakcije su dvorac "Schlossberg" koji se nalazi na brdu, Muzej savremene umjetnosti "Kunsthaus" i kasarna "Landeszeughaus". 

Menorka. Arhiv

Menorka umjesto Majorke

Majorka je sinonim za popularnu destinaciju. Ako želite malo mira, posjetite Menorku. Ovaj se otok odlikuje prirodnim ljepotama, ali ne i zabavama. Na njemu se nalazi osam prirodnih rezervata i dvije stotine teško pristupačnih stjenovitih plaža. Menorka nije na meti turista u velikom broju pa je zbog toga idealna za opušten odmor i uživanje u blagodatima prirode.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.