PRIRODA

Pogledajte kako se na Antarktiku odlomio ogroman ledenjak

Ako se ledenjak Tvaits otopi ispustit će količinu vode veličine Velike Britanije

Odlomio se komad veličine 310 kilometara kvadratnih. Agencije

Avaz.ba

12.2.2020

Ako se otope antarktički ledenjaci Pain Ajland I Tvaits, globalni nivo mora mogao bi se podići za 1,2 metra, što bi izazvalo haos po čitavom svijetu.

Sateliti Europske svemirske agencije (ESA) zabilježili su kako se tokom vikenda odlomio ogroman dio ledenjaka Pain Ajland. Riječ je o komadu leda od 310 kilometara kvadratnih.

Uznemirujuće je da svakodnevno stižu informacije koji ukazuju na dramatičan tempo kojim klimatske promjene mijenjaju izgled Antarktika - rekao je geofizičar Mark Drinkvoter (Drinkwater) iz ESA-e i dodao kako ledenjak Pain Ajland gubi led mnogo brže nego 1990-ih. 


Problem su podzemne vode

Bert Voters (Wouters), stručnjak za satelitsko istraživanje s Tehnološkog univerziteta Delft u Nizozemskoj, smatra da je ovaj odlom, koji je veći od onih u 2017. i 2018. godini, ali manji od onih u 2000-ima, djelimično nastao zbog prošle blage zime. 

No, dodaje kako je glavni uzrok dotok tople podzemne vode zbog čega se led otapa odozdo, piše "National Geographic". 

Ovakvi događaji ne uzrokuju direktno podizanje nivoa mora jer plutajući ledenjaci ionako istiskuju određenu količinu vode. No, ledenjaci poput Pine Islanda služe kao prepreka slijevanju kopnenog leda u more, što je ono što zapravo podiže njegovu razinu.




Ispod ledenjaka topla voda

Ista stvar događa se i susjednom ledenjaku Tvaits. Tim naučnika sa Univerziteta u Džordžiji, koji se bavi proučavanjem ledenjaka Tvaits, koji se naziva i "ledenjakom sudnjeg dana", došao je nedavno do saznanja da je voda ispod njega neobično topla.

Prema izvještaju ovih naučnika, voda s kojom se ledenjak s Antarktike dodiruje s donje strane ima za dva stepena višu temperaturu od standardne temperature smrzavanja.

Tople vode u ovim dijelovima svijeta, koliko god oni bili zabačeni, trebaju nam poslužiti kao upozorenje na potencijalno kobne posljedice koje nam donose klimatske promjene. Ako temperatura vode izaziva topljenje ledenjaka na Antarktiku, to će utjecati na promjene u razini mora, što će ugroziti naseljena područja širom svijeta - istakao je Dejvid Holand (David Holland), profesor sa Univerziteta u Nju Jorku i vodeći naučnik u ovom istraživanju. 

Ako se ledenjak Tvaits otopi, to će značajno utjecati na cijeli svijet. On će ispustiti količinu vode veličine Velike Britanije, zbog čega bi nivo mora mogao narasti za 90 centimetara, čime bi bila ugrožena mnoga naseljena mjesta u priobalju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.