SVEMIR

Astronomi spremni za otkrivanje vanzemaljaca

Potrage za izvanzemaljskim oblicima života

Novo istraživanje. Arhiv

Avaz.ba / Index.hr

18.2.2020

Voditelj jednog od američkih državnih opservatorija Entoni Baslej (Anthony Beasley) za BBC je kazao kako smatra da se potraga za inteligentnim oblicima života u svemiru mora ozbiljnije shvatiti te da bi vlade trebale poduprijeti istraživanja u područjima koja državni fondovi već godinama izbjegavaju.

Njegova podrška programu potrage za izvanzemaljskim oblicima života značajna je promjena u stajalištu prema području za koje se donedavno smatralo da je na rubu nauke.  

Baslej je svoje mišljenje iznio na sastanku Američkog udruženja za unapređenje nauke u Sijetlu.  

Direktor američkog Državnog opservatorija za radioastronomiju u Šarlotsvilu kazao je kako i on vjeruje da je stigao trenutak da SETI oživi i da se na odgovarajući način integrira u ostala polja astronomije. 

Jedan od privatnih pokretača i donatora SETI-ja kazao je da će se teleskopi opservatorija VLA (Very Large Array) u Novome Meksiku uskoro koristiti kako bi se otkrili znaci vanzemaljskih oblika života u drugim svjetovima.

Doktor Endrju Siemon (Andrew Siemion), voditelj naučnog tima koji radi na projektu ''Breakthrough Listen'' u istraživačkom centru SETI univerziteta u Kaliforniji, smatra da uključenje opservatorija VLA u istraživanja znači da bi se izgledi za otkrivanjem vanzemaljskih oblika života mogli povećati za deset ili čak stotinu puta.  
Spremni smo za najsveobuhvatnije istraživanje čitavog neba dosad, a to znači za otkrivanje vanzemaljskih oblika života.

Sjedinjene Američke Države davno su ukinule novac za potragu za vanzemaljcima. 

NASA je nekada finansirala potragu za vanzemaljskim oblicima života s 10 miliona dolara godišnje. Ali 1993. godine finansiranje je ukinuto. To se dogodilo nakon uvođenja propisa senatora Ričarda Brajana (Richarda Bryana), koji je smatrao da je riječ o bacanju novca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.