SAVJETI

Kako se putnici u avionu mogu zaštititi od koronavirusa?

Dok hara epidemija

Posebna opasnost u avionima. Ilustracija

Avaz.ba / Index. hr

21.2.2020

Osobe koje često putuju avionom sve više strahuju od epidemije sezonske gripe, ali i od koronavirusa.

Istraživanje Tehnološkog instituta iz Masačusetsa kaže da se samo 20 posto putnika može pohvaliti čistoćom ruku. Glavni uvjet higijene podrazumijeva pranje ruku vodom i sapunom u intervalu od 15 sekundi svakog sata. Kada bi 60 posto svih putnika na aerodromima imalo čiste ruke, globalno širenje epidemije usporilo bi se za čak 69 posto, navode autori.

Ne može se utjecati na higijenske navike stotina hiljada ljudi, ali bi svaki odgovoran putnik trebao poduzeti neophodne korake kako bi sačuvao svoje zdravlje. "Fox News" izdvojio je neke od najvažnijih.

1. Antibakterijske maramice

Brisanje sjedala higijenskim maramicama s alkoholom je osnovni oblik zaštite. Osim toga, poželjno je obrisati stol, naslon za ruke, utičnicu sigurnosnog pojasa i ventilacijski otvor.

Posebna opasnost u avionima. Ilustracija

- Brisanje prostora koji se najčešće dodiruje, jedan je od načina borbe protiv opasnih mikroba - kaže infektolog Debra A. Gof i savjetuje putnicima da ponude višak maramica osobama koje se nalaze u njihovom okruženju.

2. Prljava sjedala

Bez obzira ima li putnik kartu za ekonomsku ili biznis klasu, antibakterijske maramice ne pomažu u ovom slučaju. Pojedini putnici sa sobom nose pokrivače za sjedala i stol za višekratnu upotrebu. Istraživanje o čistoći u avionu sugerira da su nasloni za glavu uvjerljivo najprljaviji i pogodni su za prenošenje ešerije koli. To je još jedan od razloga da se prije putovanja razmisli o nošenju pokrivača.

3. Dodir je uzrok infekcije

Težnja za zauzimanjem što više prostora u avionu može biti ozbiljan zdravstveni rizik. Korištenje dijelova za odlaganje osobnih stvari jedan je od faktora rizika. Tokom sedmice ih dodiruje stotine putnika pa je na ovim mjestima najveća koncentracija klica.

Prema istraživanju Univerziteta Emi, najsigurnije mjesto u avionu je sjedalo pored prozora. Koronavirus se širi sluznim kanalima pa su putnici koji dijele više prostora s drugim osobama, izloženiji kapljičnim infekcijama.

Učesnici istraživanja koji su imali mjesta pored prozora, smanjili su broj kontakata s ostalim putnicima. Samim time, smanjili su šansu od zaraze. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.