SVEMIR Aktivna planeta

NASA otkrila mnoge potrese na Marsu

174 potresa otkrivena

Avaz.ba / Index.hr
26.02.2020 10:41

Mars aktivna planeta

Foto: Arhiv

Mars možda izgleda suho i prašnjavo izvana, ali ima iznenađujuće živahan unutrašnji život, prema novim otkrićima misije InSight američke svemirske agencije NASA.

Lander InSight, koji se spustio na Crvenu planetu prije 15 mjeseci, otkrio je mnogo seizmičkih aktivnosti, neočekivano snažno lokalno magnetsko polje i oko 10.000 vrtloga vjetra koji su prešli preko površine Marsa.

Otkriće objavljeno u ponedjeljak u časopisima "Nature Geoscience" i "Nature Communications", pomoći će naučnicima da otkriju tajne unutrašnjosti Marsa i razumiju zašto izgleda toliko drugačije od Zemlje.

Mars je aktivna planeta

- Ono što nam ovi rezultati stvarno pokazuju je da je Mars danas aktivna planeta - kaže Brus Banert (Bruce Banerdt), glavni voditelj misije čije je sjedište u Kaliforniji.

InSight se nalazi u 30-ak metara širokom krateru na vulkanskoj visoravni na kojoj su tvari na površini planete stare od 3,7 milijardi do samo 2,5 miliona godina. Oko 2.500 kilometara dalje nalazi se vulkansko područje prepuno dokaza o rijekama lave i znakova da je tekuća voda nekad tekla površinom.

- Sve što je bilo aktivno u posljednjih nekoliko miliona godina može biti aktivno i danas, posebno u dubini - kaže Banert.

Izmjerio 174 potresa

Lander ima seizmometar koji mjeri potrese u gornjim slojevima Marsa i opremljen je senzorima za temperaturu, vjetar i magnetski pritisak.

Uređaj je zabilježio 174 potresa do 30. septembra, među kojima i više od 20 jačine od 3 do 4. 

Ti potresi ne moraju se nužno osjetiti kao potresi iste jačine na Zemlji zbog toga što su bili na većoj dubini od onih koji se uobičajeno događaju na Zemlji. 

Ali, ako stojite na pravom mjestu, mogli biste ih osjetiti, kaže zamjenica voditelja misije Suzan Smrekar (Suzanne). 

Tektonske aktivnosti na Marsu izazvane su deformiranjem i pucanjem gornjih slojeva planete, što je rezultat hlađenja i skupljanja unutrašnjosti planete. 

Veliki potresi na Marsu rjeđi su nego što su naučnici očekivali i nije bilo onih snažnijih. 

Na Marsu smo u istoj situaciji u kojoj su početkom 1900-ih bili geofizičari na Zemlji, kaže Banert i dodaje da naučnici imaju trenutno mnogo više podataka nego zaključaka.  

Smrekar kaže kako još nema izravnih dokaza da postoji magma u dubinama Marsa.

Tagovi

NASA Svemir Mars

Komentari

NA VRH