MAKIMONO

Pogledajte kako japanski kuhar voće i povrće pretvara u umjetnost

Čak i kada je riječ o istoj vrsti voća ili povrća, svako od njih ima različit oblik i mekoću

Umjetnost rezbarenja hrane. Instagram

Avaz.ba

9.3.2020

Japanski kuhar Takehiro Kišimoto (Kishimoto) iz Kobea već dugo prakticira makimono – japansku umjetnost dekorativnog rezbarenja hrane, a tek nakon što je otkrio tajlandski način rezbarenja voća i povrća svoju strast je podigao na viši nivo.

Tajlandsko rezbarenje voća je tradicionalna umjetnost koja postoji stoljećima, a potječe iz kraljevskih kuhinja. Iako se smatra umirućom umjetničkom formom, još uvijek se prakticira širom Tajlanda, a ovako izrezbareno voće izlaže se u restoranima i na priredbama.

- Makimono se radi upotrebom kuhinjskog noža, dok se tajlandsko rezbarenje stvara oštrim, tankim nožem -  objasnio je Takehiro za "CNN Travel" te dodao da se isključivo koristi tajlandski nož.


On je 2016. godine pokrenuo Instagram profil kako bi dokumentirao svoje putovanje kroz ovu umjetnost, a prati ga preko 280.000 ljudi. 

Prema njegovim riječima, čak i kada je riječ o istoj vrsti voća ili povrća, svako od njih ima različit oblik i mekoću, a trebalo mu je pet godina da savlada i razumije ovu umjetnost.


Osim prekrasnih umjetničkih primjera rezbarenog voća i povrća, na njegovom Instagramu možete vidjeti i demonstracije na koji način pretvara bundevu u lanac s halkama koje se prepliću ili kako se izrezuju nježni cvjetovi na brokuli.


Takehiro stalno širi svoje znanje i tehnike te je nedavno počeo primjenjivati i kineski stil rezbarenja hrane. 

- Osjećaj koji imam isti je kao kada sam prvi put otkrio ovu umjetnost. Želim da ljudi budu impresionirani i iznenađeni - otkriva Takehiro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.