PREDVIĐANJA

Hoće li karantin izazvati bejbi bum

Jedan od onih koji vjeruje u ovakav scenarij je i doktor Majkl Cackovic s Univerziteta Ohajo stejt

Hoće li u BiH porasti stopa rođenih?. Ilustracija

Avaz.ba

16.3.2020

U situacijama kad ljude nešto natjera da se povuku u svoje kuće i ne izlaze, devet mjeseci kasnije, broj rođenih naglo raste. Može biti riječ o ratu, o nekoj elementarnoj nepogodi ili, pak, o pandemiji, poput koronavirusa, koja je trenutno aktuelna u svijetu. 

Neizvijesno je još hoće li pandemija koronavirusa imati isti efekt na stanovništvo, a to ćemo znati krajem godine, kada bi se mogla roditi hrpa Strijelaca, začeta u vrijeme kad su im roditelji radili od kuće.

Naravno, nema nikakvih statističkih podataka koji bi mogli podržati tu teoriju, ali ona mnogima izgleda vjerovatno.

Jedan od onih koji vjeruje u ovakav scenarij je i doktor Majkl Cackovic s Univerziteta Ohajo stejt, specijaliziran za prenatalnu medicinu. 

Prema njegovom mišljenju, postoji mnogo materijala koji pokazuju da duži prisilni boravak u zatvorenom prostoru (stan, kuća) dovodi do porasta stope nataliteta. Kod naučnih izvještaja o toj temi, nažalost, statistika varira i nije dosljedna. 

Hoće li pandemija dovesti do porasta nataliteta?. Ilustracija

Cackovic je za strane medije izjavio da postoji više faktora koji bi mogli doprinijeti tome da više žena ostaje u drugom stanju u ovakvim trenucima, a jednim od glavnih smatra povećanu seksualnu želju koja se razvija kod osoba koje se natjera da budu u izolaciji. 

Kod koronavirusa situacija je ipak malo drukčija. Veliki broj područja u svijetu još normalno funkcionira. Tako da na ovo pitanje nije moguće dati jednostavan odgovor. Ono čemu se, s druge strane, ne treba čuditi jeste ako krajem 2020. i početkom 2021. naglo poraste broj novorođenih beba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.