SAVJETI

Kako da ubijete koronavirus u automobilu a da ne oštetite unutrašnje površine

Nemojte koristiti izbjeljivač ili vodik peroksid

Pažljivo očistite automobil. Agencije

Avaz.ba

17.3.2020

Pranje ruku, čišćenje i dezinfekcija površina koje se često dodiruju dva su najbolja načina za odbranu od širenja koronavirusa, navodi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Kako se Covid-19 širi, vjerovatno ste već naučili pravilnu tehniku pranja ruku i koja sredstva za čišćenje u domaćinstvu mogu uništiti koronavirus.

Ali, šta je s unutrašnjošću automobila?

Unutrašnjost automobila je osjetljiva. Agencije

- Ako vi ili neko drugi ko je bio u vašem automobilu ima simptome bolesti, trebalo bi da očistite sve dodirne površine, uključujući volan, ručke na vratima, ručicu mjenjača, svu dugmad i ekrane na dodir, ručice za brisače i pokazivače, naslone za ruke putnika i vozača, ručke za hvatanje i podešavanje sjedišta - kaže Dženifer Stokburger (Jennifer Stockburger), direktorica operativnog odjeljenja u automobilskom testnom centru "Consumer Reports".

Ako ste vozač taksija ili prevozite dosta putnika, vozite unajmljeni ili zajednički automobil ili ako živite negdje gdje ima mnogo slučajeva koronavirusa, redovno čišćenje ovih površina je obavezno.

Čime očistiti?

Uz nekoliko izuzetaka, mnoga sredstava koje koristite za čišćenje u domaćinstvu, a koja ubijaju koronaviruse na tvrdim površinama, mogu, također, očistiti automobil bez oštećenja njegove unutrašnjosti. Vjerovatno neke od ovih proizvoda već imate kod kuće, piše "Consumer Reports".

Rastvor alkohola koji sadrže najmanje 70 posto alkohola, efikasan je protiv koronavirusa, navodi CDC. 

- U najvećem dijelu skoro svaka unutrašnja površina vozila može se očistiti izopropilnim alkoholom - kaže Džef Staut (Jeff Stout), izvršni direktor za globalne inovacije kompanije "Yanfeng Automotive Interiors".

Svi proizvodi kompanije - od plastičnih ukrasa od obojenog hroma do imitacije kože - testirani su kako bi se osiguralo da se ne razgrade kada su izloženi čistom izopropil alkoholu.

- Upotrebljavamo ga za čišćenje mrlja ili bilo kakvih detalja u posljednjem trenutku prije isporuke proizvoda - kaže Staut. 

On poručuje da je čak moguće očistiti vanjsku površinu presvlaka trljanjem mekom krpom natopljenom alkoholom.

Šta god da radite, nemojte koristiti izbjeljivač ili vodik peroksid u unutrašnjosti automobila. Iako mogu da ubiju koronaviruse na površinama, vjerovatno će oštetiti presvlake automobila. I ne koristite sredstva za čišćenje na bazi amonijaka na automobilskim ekranima osjetljivim na dodir, jer mogu oštetiti njihove premaze protiv sjaja i otisaka prstiju.

Sapun i voda su nezaobilazni. Agencije

Sapun i voda

Snažno pranje sapunom i vodom može, također, uništiti koronavirus. Koronavirus ima zaštitni omotač koji mu pomaže da zarazi ostale ćelije, a uništavanjem tog omotača može se efikasno razoružati.

- Kada čistimo, trenje, također, učestvuje u uništavanju - kaže dr. Stiven Tomas (Stephen Thomas), šef odjeljenja za zarazne bolesti i direktor za globalno zdravlje na Medicinskom univerzitetu u Sirakuzi. 

Sapun i voda su takođe bezbjedni za većinu enterijera automobila - posebno za tkanine i stariju kožu koja je možda već počela da puca. Samo budite sigurni da ih ne pritiskate previše. Koža i imitacija kože u automobilima uglavnom imaju uretanske prevlake za zaštitu, koje je bezbjedno očistiti alkoholom. Međutim, koža je uglavnom obojena, a previše intenzivno čišćenje može ukloniti boju. 

Za kožnu presvlaku se potrebno pobrinuti i nakon čišćenja. 

Trebalo bi da koristite dobro sredstvo za čišćenje kože, a zatim dobar regenerator kože - kaže Džon Ibotson (John Ibbotson), glavni direktor automobilskih usluga u CR-u. 

Mikrofiber krpa. Agencije

Krpe od mikrovlakana

I Stout preporučuje čišćenje svih površina krpom od mikrovlakana, zato što je ona napravljena od tkanine koja se sastoji od sićušnih petlji koje hvataju i brišu čestice prašine i prljavštine prije nego što one ogrebu nježne ili sjajne plastične površine. Za poređenje, prljavština i nečistoće iz automobila mogu se zalijepiti na najčistije papirne ubruse ili salvete i ogrebati površine u autu poput brusnog papira.

Nakon što završite s čišćenjem, ne zaboravite da operete ruke prije i poslije vožnje. Ovu dobru naviku treba da zadržite bez obzira na epidemiju koronavirusa, jer će tako zaštititi volan i ostale površine koje često dodirujete u automobilu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.