PANDEMIJA

Beč: Naučnici izumili jednostavan aparat za kisik

Oboljelima od koronavirusa novi izum mogao bi znatno olakšati disanje, i to bez boca za kisik

Zrak koji stiže putem kompresora, obogaćuje se kisikom uz pomoć specijalne membrane. Eurocomm

Avaz.ba / Fena

3.4.2020

Ograničen broj respiratora jedan je od najvećih izazova u pandemiji koronavirusa. Istraživači Tehničkog univerziteta u Beču razvili su u tu svrhu uređaj za kisik koji bi mogao biti gotov za svega nekoliko dana. Oboljelima od koronavirusa novi izum mogao bi znatno olakšati disanje, i to bez boca za kisik nego samo s kisikom iz zraka.


Nova metoda mogla bi pomoći pri uštedi značajnih resursa. Eurocomm

Kako prenosi Eurocomm-PR, zrak koji stiže putem kompresora obogaćuje se kisikom uz pomoć specijalne membrane. Takav, kisikom obogaćen zrak može olakšati disanje pacijentima s velikim plućnim tegobama. Ukoliko se terapija započne još u ranom stadiju bolničkog liječenja, moguće je odgoditi ili potpuno izbjeći intubaciju ili davanje zraka konvencionalnim načinima.

Nova metoda mogla bi pomoći pri uštedi značajnih resursa, posebno u trenucima preplavljenih bolnica i zdravstvenih ustanova. U zavisnosti od kapaciteta kompresora i razdvojnih membrana, jedan uređaj mogao bi poslužiti i više osoba istovremeno.


Prodavnica alata

U trenutku kada pluća ne mogu da snabdiju organizam s dovoljno kisika, neophodno je uvesti vještačku podršku. U ekstremnim slučajevima se koriste intubacija pacijenta i respirator. U mnogim slučajevima je dovoljno podržati funkciju pluća tako što se pacijentu osigura dovoljno jak pritisak zraka s velikim sadržajem kisika. I upravo se to može postići s relativno jednostavnim konceptom.

- Većinu komponenata našeg aparata možete naći u običnoj prodavnici alata - rekla je Margit Gfohler, rukovodilac istraživačkog odjeljenja za biomehaniku i rehabilitacionu tehniku Tehničkog univerziteta u Beču.

Dovoljan je kisik iz zraka

Potrebni su bezuljni kompresor, filter za zrak, cijev i posuda za vlaženje zraka te jedan modul sa specijalnom membranom za povećanje udjela kisika.

- Ta membrana je jedini dio koji nije uobičajen, ali se može nabaviti i ima je u dovoljnoj količini - objašnjava član naučnog tima, profesor Majkl Harasek (Michael).

Prednost ovog jednostavnog aparata je ta što može funkcionirati bez boca za kisik. Dovoljan je kisik iz zraka. Aparat je nov, ali je efekt koji pruža medicinski priznat postupak, navodi Eurocomm-PR.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.