3D ANIMACIJA

Šta se dešava kada u prodavnici kihne zaraženi koronavirusom

Oblak virusa zadržava se u zraku nekoliko minuta

Animacija slučaja u supermarketu. Daily Mail

Avaz.ba

9.4.2020

Poznato je da se virus korona širi kapljičnim putem, odnosno ukoliko se zaražena osoba nakašlje ili kihne. Ali 3D animacija koju su uradili naučnici iz Finske pokazuje koliko daleko "dobacuje" oblak virusa COVID -19 unutar supermarketa. 

Naučnici Univerziteta Alto uradili su video koji pokazuje kako se smrtonosne kapljice koronavirusa šire kroz čak dva prolaza u supermarketu i zaražuju kupce. Oblak virusa zadržava se u vazduhu čak nekoliko minuta.

Naučnici su uradili animaciju kako bi se kupce upozorili na opasnost širenja zaraze upravo u marketima, ali i drugim zatvorenim prostorima

- Neko ko je zaražen koronavirusom može da kašlje i hoda, ali tada ostavlja iza sebe izuzetno male čestice aerosola koje nose koronavirus koje mogu da završe u disajnim putevima onih koji se nađu u blizini - kaže asistent na Univerzitetu Alto Vile Vorinen.


Naučnici su proučavajući koliko daleko virus može da dosegne u zatvorenom prostoru došli do zabrinjavajućih rezultata. Naime kapljice virusa su mogle da zaraze zdrave osobe i nakon što bi inficirana osoba otišla s mjesta na kojem je kašljala ili kihnula.

Naučnici kažu da je najbolji način da izbjegnete zarazu ako se klonite javnih mjesta na kojima ima mnogo ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.