VALOVI OPTIMIZMA

Hoćemo li ove godine na more: Prvi planovi (fu)turističkih radnika već napravljeni

Ovih dana najviše se raspravlja o prijedlogu prema kojem bi plaže bile uređene tako da imaju kabine od pleksiglasa sa suncobranima i ležaljkama

Omeđenost pleksiglasom ne doima se prelijepim rješenjem. Ilustracija

Avaz.ba

16.4.2020

Pandemija koronavirusa sve planove za ljetnu turističku sezonu stavila je na čekanje. Iako će se do ljeta vjerovatno ublažiti restriktivne mjere uvedene u borbi protiv Covida-19, teško je da će sezona izgledati onako kako smo navikli.

Ipak, Italijani su već počeli s razradom scenarija za ljeto.

Ići ćemo na more ovog ljeta. Radimo na tome da to bude moguće i u saradnji sa stručnjacima pripremamo propise za uređenje plaža i kupališta, koji se zasnivaju na mjerama socijalnog distanciranja - rekla je državna tajnica za turizam u italianskom ministarstvu kulture i turizma Lorenca Bonakorsi (Lorezna Bonaccorsi). 

Dodala je da Italija razmišlja o uvođenju mjera i poticaja za razvoj lokalnih turističkih programa koji naglasak stavljaju na ruralna i manje posjećena područja. Radi se i na strateškom repozicioniranju Italije za period nakon završetka krize, dok se marketing temelji na onome u čemu je Italija uspješna – gastronomiji i kulturi, pišu Vijesti.hr.

Prvi projekti uređenja plaža i restorana su već napravljeni, osmislile su ih kompanije koje su se i ranije bavile prilagođavanjem trgovina te zaštitom blagajnica i kupaca.

Kod plaža je malo zahtjevnije jer nije dovoljno tek misliti na specijalan raspored suncobrana i ležaljki te distancu među kupačima pregradama od pleksigasa. Potrebno je uz to zadovoljiti niz higijenskih uvjeta – od kontroliranog ulaska na plažu do sredstava za dezinfekciju u sanitarnim čvorovima, tuševima, barovima i ostalim zajedničkim površinama.

Trebat će omogućiti i nošenje maski, okupljanje kupača temeljem dobnih grupa te uvesti rezervacije za korištenje tuševa i kupaonica.

"Ekovjesnik" piše kako se u italijanskim medijima ovih dana najviše raspravlja o prijedlogu prema kojem bi se plaže uredile tako da imaju kabine od pleksiglasa sa suncobranima i ležaljkama. Radi se o ideji kompanije Nuova Neon iz Modene koja se inače bavi izradom krovišta i prozora. Riječ je o prozirnim kabinama od pleksiglasa i aluminijskih profila, četvrtastog oblika sa stranicama dužine 4,5 metara i 1,5 metara širokim ulazom. 

Kako će to sve izvesti još ostaje za vidjeti, no bez obzira na sve talijanska turistička udruženja predviđaju pad prometa od najmanje 60 posto te od vlade zahtijevaju smjernice kako bi mogli planirati ljetnu sezonu i barem malo umanjiti štetu uzrokovanu koronavirusom.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.