ZABRINUTOST

Možete li se zaraziti koronavirusom dok vodite ljubav

Kada neko zaražen virusom kašlje u vašoj blizini ili kihne, on može proširiti respiratorne kapljice koje mogu završiti u vašem nosu ili ustima i tako se proširiti organizmom

Nezgodna situacija. Ilustracija

Avaz.ba

16.4.2020

Brojna pitanja vezana uz koronavirus još nisu dobila odgovor. Između ostalog, mnoge zanima mogu li se zaraziti koronavirusom dok vode ljubav.

Grad Njujork odlučio se pobrinuti za edukaciju svojih stanovnika pa je izdao smjernice vezane uz spolne bolesti, ali i koronavirus. Smjernice se temelje na onome što je do sada poznato o prijenosu novog koronavirusa. U ovom trenutku čini se da se virus uglavnom širi između ljudi koji su udaljeni manje od dva metra jedan od drugog, navodi Centar za kontrolu bolesti (CDC).

Kada neko zaražen virusom kašlje u vašoj blizini ili kihne, on može proširiti respiratorne kapljice koje mogu završiti u vašem nosu ili ustima i tako se proširiti organizmom. Ljudi, također, mogu pokupiti koronavirus nakon dodira kontaminirane površine, ali čini se da to nije primarni način širenja zaraze, navodi "Shape".

Zasad se čini da se koronavirus ne širi putem spolnog odnosa, ali treba napomenuti da to nije uvijek tako s virusima općenito, kaže Nikol Vilijams (Nicole Williams), ginekologinja s ginekološkog instituta u Čikagu.

- Iako se ne čini da se koronavirus prenosi spolnim putem, virusi poput herpesa i HIV-a mogu se lako širiti putem vaginalne sperme i tekućine - objasnila je.

Bez obzira na to, tehnički se možete zaraziti koronavirusom i tokom seksa prvenstveno zbog blizine zaražene osobe, a potom i razmjene sline. Ako se jedan ili oba partnera razbole, najbolje je izbjegavati seks i druge vrste intimnosti, uključujući ljubljenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.