KORONAVIRUS Američka državna agencija za hranu i lijekove

Najnovija saznanja: Ima li potrebe da dezinficirate ambalažu iz prodavnica

Zabrinutost zbog mogućeg prijenosa virusa preko raznih površina pojavila se u martu, kad je objavljena studija u časopisu "New England Journal of Medicine"

Avaz.ba

Mnogi su isuviše zabrinuti

Foto: Ilustracija


Američka državna agencija za hranu i lijekove (FDA) ističe da nema stvarnog rizika od zaraze koronavirusom tim povodom, navodi CNN.

Uvjeravamo vas da nema dokaza da su ljudska ili životinjska hrana i pakovanja hrane povezana sa prenošenjem koronavirusa - objavila je FDA na svom Twitter nalogu. 

Uprkos tome što je istraživanjem utvrđeno da se virus na kartonskim površinama  zadržava do 24 sata, na metalu i plastici dva do tri dana, savjet je da se ambalaža iz prodavnica ne pere.

- Mogućnost da neko “ostavi“ dovoljno virusa na nekoj namirnici ili pakovanju vrlo je mala i na to gledam kao na "hipotetički rizik" - kaže naučnik Lojd-Smit (Loyd-Smith), koji dodaje da je pažljiv i da redovno pere ruke. 

Zabrinutost zbog mogućeg prijenosa virusa preko raznih površina pojavila se u martu, kad je objavljena studija u časopisu "New England Journal of Medicine". 

- Studija je pokazala da se pod određenim uvjetima u laboratoriju, koji su na neki način vještački, SARS-CoV-2 zadržava do tri sata u aerosolima, do četiri sata na bakru i do 24 sata na kartonu te dva-tri dana na plastici i nehrđajućem čeliku - kaže Lojd-Smit. 

Eksperiment nije uzeo u obzir druge faktore koji mogu da umrtve virus, poput sunca ili dezinfekcionih sredstava, niti je određivao promjenu količine virusa tokom vremena, kaže Lojd-Smit.

Ako imate naročitu potrebu da se usmjerite na nešto što će stvoriti presudnu razliku, stručnjaci savjetuju da je važnije da "fanatično“ perete ili dezinficirate ruke nakon svakog mogućeg kontakta. 

Više o temi Koronavirus

PADAJU RESTRIKCIJE
Česi mogu u inozemstvo i zbog odmora
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na