KOJA JE SVRHA

Most koji ne vodi nikuda, čemu služi?

Evropa opravdano ima reputaciju jednog od najfascinantnijih kontinenata za istraživanje, posebno kada je riječ o spomenicima

Kuda vodi most. Agencije

Avaz.ba

16.5.2020

U jednom selu u Škotskoj postoji most koji na prvi pogled ne služi ničemu. Iako to nije sasvim tačno, most usred vode svakako privlači pažnju turista.

Evropa opravdano ima reputaciju jednog od najfascinantnijih kontinenata za istraživanje, posebno kada je riječ o spomenicima.

Kada govorimo o ljepotama Škotske, ona se ogledaju u pivu, tradiciji i istoriji i čini se da čitav život nije dovoljan da se u njenim kvalitetima uživa. Ipak, najfascinantnije obilježje ove zemlje nije na kopnu već u moru, radi se o mostu.

Gledajući u daljinu, u selu Bel u Dunbaru može se vidjeti manji most nasred vode. Na prvi pogled ovaj most djeluje usamljeno i beskorisno, pa je glavno pitanje njegova svrha.

Koja je svrha mosta. Agencije

Da bi lokalno stanovništvo i turisti mogli da koriste ovaj neobični most neophodan uvjet je oseka, u suprotnom most je većim dijelom prekriven vodom.

Vode Bela čini potok, koji je ujedno obilježje sela. Rijeka duga 4,5 kilometra počinje svoj tok od Luget Burna i proteže se do plaže Belheven Bej. Pejzaž ove plaže specifičan je po tome što kombinuje pješčane dine sa slanim močvarama i zelenim travnjacima.

Ovo je takođe najosunčanije područje Škotske, pa su zalasci sunca spektakularni. Tokom zime mjesto je često uobličeno pojasem magle, što stvara poseban vizuelni doživljaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.