HISTORIJA

Hitlerov tjelohranitelj: Lično sam ubio Teslu po direktnom naređenju

Podmornicom prebačen do obala Njujorka odakle je, zajedno sa Rajnhardom Gelenom (Reinhard Gehlen) otišao u hotel u kome je Tesla živio

Nikola Tesla. Arhiv

Avaz.ba

24.5.2020

Lični Hitlerov tjelohranitelj, čovjek koji je oslobodio Musolinija, lovio Tita po Drvaru, savjetnik Nasera tvrdio je da je ugušio Nikolu Teslu.

- Ja sam ubio Nikolu Teslu po ličnom naređenju Adolfa Hitlera koji je procijenio da bi saveznici mogli da iskoriste njegova otkrića i dobiju rat - tvrdio je Oto Skorceni (Otto Skorzeny), pukovnik SS jedinica, komadant njemačkih komandosa u Drugom svjetskom ratu.

Ovo je Skorceni, ali i mnoge druge nevjerovatne stvari, ispričao na samrti svom nesuđenom zetu Eriku Bremanu (poznatog i kao Erik Orion) koji je o tome svjedočio u jednoj radio emisiji u SAD 2006.

Skorceni je tvrdio da je u januaru 1943. godine, po ličnoj Hitlerovoj naredbi, podmornicom prebačen do obala Njujorka odakle je, zajedno sa Rajnhardom Gelenom (Reinhard Gehlen) otišao u hotel u kome je Tesla živio, ugušio ga jastukom, da bi zatim ispraznivši sef sa obiljem vrijednih dokumenata, neopaženo otišao. 

Oto Skorceni. Arhiv

Priča potkrijepljena dokazima

Iako je cijela priča bila potkrijepljena i dokazima u vidu "pune kutije za cipele fotografija Skorcenija" na kojima je on u uniformi SS jedinica, u društvu sa Hitlerom, Martinom Bormanom (Bormann), Mengeleom, Musolinijem i mnogim drugim zločincima, nekako je brzo prekrivena velom tajne.

Prema Skorcenijevim riječima,Hitler je smatrao da je važnije da eliminiše Teslu pa je pripreme za operaciju u Teheranu prepustio Paulu Fon Ertelu, za koga zapadni izvori nemaju nikakve podatke.

Skorceni se predao saveznicima u maju 1945. godine sa tvrdnjom da je lično organizovao prebacivanje Hitlera iz Berlina "na sigurno" i da su Rusi našli spaljene ostatke Hitlerovog dvojnika.

Skorceniju je suđeno, ali je 1948. navodno pobjegao, krio se 18 mjeseci u Njemačkoj da bi se dokopao Španije gdje mu je general Franko dao pasoš. Skorceni je navodno bio i savjetnik više egipatskih predsjednika, pa i Nasera.

Bio je savjetnik Huana Perona (Juan) u Argentini i tjelohranitelj njegove žene Evite, a navodno je radio i za izraelski Mosad. 

Adolf Hitler. Arhiv

Smrt pod velom tajne

U Madridu je 1975. po jednoj verziji umro od posljedica raka kičme, a po drugoj je poginuo u saobraćajnoj nesreći. 

Već pomenuti Erik Breman je tvrdio da su Amerikanci Skorcenija, baš kao i mnoge druge poznate esesovce, prebacili u SAD gdje su radili za njih. On tvrdi da je Skorceni umro 1999. i da je prisustvovao razvijavanju pepela iz njegove urne.

Skorceni je, navodno, rekao i da je njemu i Rajnhardu Galenu, koji je poslije rata učestvovao u organizovanju CIA i BND (Zapadno-njemačke obavještajne službe), pomagao Teslin dugogodišnji asistent Džordž Šerf (George Scherf).

Skorcezi je trvrdio i da je Šerf, ustvari, špijun koga je još 1938. lično Hitler poslao u SAD sa zadatkom da "bude u blizini Tesle".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.